Hazánk 2022-ben így küzdött az infláció ellen

Szerző: | 2024. február. 2. | Blog Archívum

2022-ben az infláció elszabadulása világjelenség volt. Csak kevés országnak sikerült megfékeznie az áremelkedések hirtelen növekedését. Magyarország is azon szerencsés államok közé tartozik, akinek viszonylag sikerült.

Az eredeti cikk megjelent a Mandiner Makronóm rovatában 2022. május 13-án. Az írás az akkori események és információk birtokában keletkezett.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A magyar infláció mértéke a parlamenti választások alatt kiemelten fontos téma volt. Gyakran hallhattuk az ellenzék képviselőit arról beszélni, hogy az országban az árak rekordszintű növekedését tapasztaljuk. Azonban ez a kijelentés már akkor sem állt meg a valóság talaján, mivel Magyarország a régióban is kiemelkedően jól teljesített ezen a területen. Az Eurostat 2022-es márciusi adatai még ennél is jobb teljesítményt igazolnak.

Hazánknál csupán hét európai ország rendelkezett kedvezőbb inflációs mutatóval, és mindössze hat állam esetében volt jobb az inflációs dinamika.


Az 1. ábrából kiderül, hogy 2022 márciusában csupán nyolc európai országban maradt 1 százalék alatt a havi árnövekedés. Ezek az országok Szlovénia, Svájc, Belgium, Dánia, Norvégia, Szerbia, Izland és Magyarország voltak. Külön érdekesség, hogy csak Szlovéniában csökkentek az árak, míg a többi hét országban a havi infláció 0,5 és 1,0 százalék között mozgott. Ezzel szemben a többi európai államban az áremelkedés sokkal markánsabb volt. Például Máltán 1,3 százalék, Szlovákiában 1,7 százalék, Csehországban és Romániában 1,9 százalék, Lengyelországban pedig 2,9 százalékos havi inflációt jegyeztek fel. A grafikon jobb oldalára tekintve még drasztikusabb inflációs adatokat találunk: Lettországban 3,3 százalék, Spanyolországban 3,9 százalék, Hollandiában pedig 4,4 százalékos havi árnövekedést regisztráltak.

1. ábra: Az egyhavi infláció mértéke 2022 márciusában Európában

Forrás: Eurostat

Ha ez a szédítő ütem egész évben folytatódna, akkor jövő ilyenkor átlagosan másfélszer annyit kellene a hollandoknak fizetniük vásárlásaikért, mint ma. A tulipánok és fapapucsok országában utoljára 50 éve láttak hasonló inflációs értékeket, mint ma. Sőt, az elmúlt 20 év során még éves időtávon, azaz 12 hónap alatt sem emelkedtek egyszer sem akkora mértékben az árak Németalföldön, mint idén márciusban egyetlen hónap alatt.

Nyugat-Európában nem csak az inflációs ráta volt meglepően magas, hanem a változások üteme is rendkívül gyors volt.

A 2. ábra alapján Hollandiában az infláció üteme egy hónap alatt 3,6 százalékponttal ugrott meg, ami a februári 0,8 százalékról márciusra 4,4 százalékra történő növekedést jelenti. De nem csak Hollandiában volt jelentős az infláció növekedése; Spanyolországban 3,1 százalékpontos, Lengyelországban 2,9 százalékpontos, Portugáliában 2,1 százalékpontos, Görögországban 1,8 százalékpontos, Németországban, Lettországban és Olaszországban egyaránt 1,6 százalékpontos volt az infláció hirtelen emelkedése egyetlen hónap leforgása alatt.

2. ábra: A havi infláció mértékének változása 2022 februárja és márciusa között

Forrás: Eurostat

A skála másik végén kilenc olyan ország található, melyek márciusban mérsékelni tudták a drágulás ütemének mértékét. Ezek rendre Szlovénia (mínusz 1,5 százalékpont), Belgium (mínusz 1,4 százalékpont), Luxemburg (mínusz 0,5 százalékpont), Norvégia (mínusz 0,4 százalékpont), Szerbia (mínusz 0,3 százalékpont), Dánia (mínusz 0,2 százalékpont), Magyarország (mínusz 0,1 százalékpont), Izland (mínusz 0,1 százalékpont) és Svájc (mínusz 0,1 százalékpont).

Az, hogy hazánk mind az infláció mértéke, mind pedig annak dinamikája szempontjából a sikeres európai országok csoportjának tagja, nem meglepő, mind pedig annak dinamikája szempontjából a sikeres európai országok csoportjának tagja, nem meglepő,

hiszen mind a magyar kormány, mint pedig a hazai jegybank sokat tett a drágulás ütemének alacsonyan tartása érdekében. A kormányzati rezsistop és árstop mellett a Magyar Nemzeti Bank jelentős mértékben emelte a kamatok szintjét. Ahogyan a 3. ábra is mutatja, jelenleg hazánkban a legmagasabb a 3 hónapos kamatok szintje.

Azaz az MNB az a központi bank Európában, amely a leginkább elősegíti a lakossági és vállalati megtakarítások növelését, ezáltal a fogyasztási kiadások csökkentését ösztönzi. Ez azt jelenti, hogy hazánk az, amely a globális gazdaság túlfűtött állapotában a legtöbbet teszi a gazdaság hűtéséért. Az említett inflációs adatok is egyértelműen igazolják az MNB monetáris politikájának hatékonyságát.

3. ábra: A 3 hónapos kamatok szintje 2022 márciusában

Forrás: Eurostat

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn