Macron SMS-ben fújta le Von der Leyennek az EU-Mercosur egyezményt 

Szerző: | 2024. február. 2. | Háború, Kiemelt, Világgazdaság

Úgy tűnik, nem csak Orbán Viktor ellenkezését kell letörnie az Európai Bizottság vezetésének.  Emmanuel Macron a gazdák szorításával a nyakában is mondhatni vétót lengetett be Ursula von den Leyennél a Mercosur kereskedelmi egyezmény megkötéséről. A franciának azért van stílusa, a Bizottság elnökének SMS-ben üzent… 

Persze Macronról köztudott, hogy egyike a Mercosur paktumot leghatározottabban ellenző vezetőknek. Régebben is figyelembe kellett vennie, hogy a brazil és argentin marhahús beáramlása beláthatatlan reakciókat válthat ki a Franciaországban erős gazdáktól. A Latin-Amerika országaival kötött szerződés közel 800 millió lakosra kiterjedő szabadkereskedelmi övezetet hozna létre, amit úgy kellene elfogadnia Macronnak, hogy már a francia gazdák is az utcára vonultak, 14 másik EU-tagország gazdáihoz hasonlóan.  

Így Emmanuel Macron fogta az okostelefonját, és írt egy privát szöveges üzenetet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, aki köztudottan szívesen kezeli fontos ügyeit a készülékén. A Politico szerint még a múlt héten zajlott le az üzenet váltása, ahol Macron közölte az aggályait a megállapodásról, és az ügyben jártasak szerint Európa királynője jelezte egyetértését. 

A francia elnök a héten, svédországi látogatásán is jelezte:

Egyértelműségre van szükségünk a Mercosurral kapcsolatban, azt kérjük, hogy a megállapodást ne a jelenlegi formájában írják alá!” 

Macron ígérete szerint közvetlenül Von der Leyennél fogja felvetni a kérdést, az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. A francia elnöknek komoly adu van a kezében: Von der Leyen bizonytalan jövője. 

Mivel a mi Ursulánk erősen fontolgatja, hogy egy következő ötéves ciklusban is vállalná a Bizottság vezetésének súlyos terheit, ezért nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse a blokk egyik legbefolyásosabb vezetőjét – állítja több névtelenséget kérő tisztviselő. A franciák is tudják, hogy

Ursula von der Leyen rájött, egy esetleges második mandátum szempontjából szüksége van Macron támogatására”.  

Brüsszeli úthenger 

A francia elnök kijelentései ellenére az EU-tisztviselők és a Mercosur-diplomaták elutasították a párizsi felvetéseket, amelyek szerint a tárgyalásokat felfüggesztették. A tárgyaló felek a múlt héten találkoztak Brazíliában, és a következő hetekben videokonferencia segítségével újra összeülnek – közölték Mercosur diplomatái. 

„Nincs megállás” – mondta Michael Hager, Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos kabinetfőnöke. A Bizottság szóvivője, Olof Gill megerősítette, hogy Macron és Von der Leyen eszmét cserélt a témában, de azt nem közölte, hogy elrendelte-e a kereskedelmi tárgyalások felfüggesztését, ehelyett megjegyezte, hogy még megoldandó kérdések vannak. A szóvivő szavaival: 

Jelenleg, a Bizottság értékelése szerint a Mercosur-tárgyalások lezárásának a feltételei nem teljesülnek.” 

A Politico egyébként arra számít, hogy Macron a gazdák tüntetéseiből fogná ki a szelet, és az EU-t okolná az agrárium nehézségeiért. Így várhatóan nemcsak a Mercosur egyezményt fogja megfúrni, hanem már az uniós összejövetelt használja fel arra, hogy nyomást gyakoroljon Brüsszelre a zöldkötelezettségek enyhítésére, illetve az Ukrajnából származó import korlátozására.  

Svédországban egyébként beígérte, hogy kézzelfogható dolgokat fog kérni a francia gazdák számára, és erről személyesen fog beszélni Von der Leyennel, mezőgazdasági minisztere, Marc Fesneau pedig ezt megelőzően előkészíti a terepet a Janusz Wojciechowskival, az EU mezőgazdasági biztosával, Thierry Breton belső piaci biztossal és David Clarinval belga miniszterelnök-helyettessel való találkozón. 

Macron egyébként a kötelező ugaroltatás előírását enyhítené, illetve más uniós gazdákhoz hasonlóan a franciákat is érzékenyen érinti a beáramló ukrán gabona és baromfi.   

Lehet, még szerencséje is lesz, hiszen a rendkívüli EU-csúcs elsősorban az ukrajnai új, 50 milliárd eurós segélycsomagról szóló megállapodásra összpontosít. A diplomaták még nyugodtak, mivel az agrárkérdések hivatalosan nincsenek a csúcs napirendjén, de Macronra azért nem lehet egykönnyen szájkosarat adni.  

Végtelen történet 

Az EU bürokratái még az új Európai Bizottság előtt lezárták volna az Európai Unió és a latin-amerikai Mercosur-blokk közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az ősz folyamán Spanyolország volt az EU Tanácsának elnöke, és abban reménykedtek, hogy a spanyoloknak meglesz a kellő befolyása a 20 éve készülő paktum lezárására.  

A kereskedelmi megállapodások messze túlmutatnak a vámcsökkentésen, és magukban foglalják a közös szabványokról, a tanúsítás eredetéről, a szellemi tulajdonról, a befektetésvédelemről, a közbeszerzésről és sok másról szóló megállapodásokat. 

A diplomaták már decemberre áttörésre számítottak, hogy ráfordulhassanak az ázsiai csendes-óceáni térséggel való kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére, de a szerződés lezárásába belerondított Macron ellenállásán kívül Javier Milei megválasztása Argentína elnökévé.  

A Mercosur magában foglalja Brazíliát, Argentínát, Uruguayt és Paraguayt, valamint az új teljes jogú tagot, Bolíviát, amelyek természetesen szeretnék gyarapítani a piacaikat, hogy növekedhessenek. Viszont Brüsszel további fenntarthatósági normákat kívánt hozzáadni a megállapodáshoz (például az erdőirtások beszüntetését), amiért a latin-amerikai blokk mintegy 12,5 milliárd eurós együttműködési támogatást kért. Ezenkívül Brazília mentesítené a vállalkozásokat a közbeszerzési rendelkezések alól, hogy megvédje iparát az európai versenytől. 

Forrás: Politico, Carnegie Europe 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn