Jakab Kitti, a Lunar Program inkubációs vezetője fotó: Lunar

Óriási lehetőségek várnak a hazai deep-tech startupokra – interjú

Szerző: | 2024. február. 3. | Hazai, Innováció

A startupalapítók sokszor mindent tudó, hatalmas „csillagrombolókat” szeretnének építeni. Lényeges persze, hogy egy alapító lássa a nagyobb képet, a big picture-t. Ugyanakkor a napi munkában meg kell találni az eredeti ötletnek, elképzelésnek azt a vetületét, amely valóban képes helytállni a piacon, amelynek a kifejlesztésére valóban szükség van – fejti ki Jakab Kitti, a Lunar Program…

Ahogy látom, egy viszonylag fiatal és agilis csapat állt össze a Lunar Inkubátorban. Mikor alakult a projekt?  

Eredetileg a Corvinusról ismerjük egymást, elsősorban céges stratégiákkal, vállalatértékeléssel és más kapcsolódó területekkel foglalkoztunk tanácsadóként. Innen jött aztán az induló innovatív vállalkozások segítésének az ötlete. 2021-ben egy pilotprogramot indítottunk, majd a sikeren fellelkesülve 2022-ben már teljes értékű startupinkubációs programunk futott, 2023 végére pedig az NKFI Hivatal Startup Factory pályázatán új inkubátorként központi támogatást is nyertünk, összesen 246 millió forint értékben.  

Milyen eredményeket értek el eddig?  

Többségükben ötletfázisban lévő projektekről van szó, amelyek jó része elbukik a validációs folyamat során, azonban azokat, amelyekre tényleg van piaci igény, el tudtuk juttatni nemcsak az üzleti modell vagy a pitchprezentáció elkészítéséig, hanem a működő prototípusig, illetve az első jelentősebb ügyfelekig, üzletkötésig. Eddig már közel hatvan csapat munkáját segítettük.   

Mondana konkrét példát?  

A Redmenta volt az első egyik olyan projekt, amellyel korábban sokat dolgoztunk együtt, és ahol a közös eredményeinkre nagyon büszkék vagyunk. Elsődlegesen a nonprofit modellről a forprofitra való áttérésben támogattuk őket. Részben tehát a mi segítségünknek is köszönhető, hogy a Redmenta egy sok felhasználóval büszkélkedő nonprofit szervezetből egy nemzetközileg is elismert, mesterséges intelligenciával támogatott, digitális oktatási platformmá tudott nőni, mégpedig üzleti alapon.  

Milyen csapatokat keresnek és mekkora támogatást tudnak nyújtani?  

Az említett Startup Factory pályázat keretében a következő másfél évben tíz csapatot tudunk támogatni. Korai fázisú startupokat keresünk, amelyekbe 20-25 millió, de legfeljebb 30 millió forintot fektetünk. A pályázat is előírja a társbefektetők szükségességét, illetve a 20 százaléknyi önrész előteremtését, de a társbefektetők bevonásához már korábban is ragaszkodtunk.  

A társbefektetőket milyen csatornákon keresztül szólítják meg?  

Esetünkben előnyt jelent, hogy a Hungarian Business Angel Network (HunBAN) szervezettel megállapodást kötöttünk. Ez azt jelenti, hogy a HunBAN tagjai már egy korábbi szakaszban találkozhatnak az általunk is ígéretesnek tartott startupcsapatokkal. Érdemes tudni, hogy ebben a hálózatban részt vevő üzleti angyalok jellemzően 5-10 millió forintot fektetnek egy-egy ilyen korai fázisú startupprojektbe. Továbbá érdemes megjegyezni azt is, hogy a legnagyobb EU-s innovációs szervezet, az EIT Digital Venture Programjának magyarországi megvalósító partnerei vagyunk. Itt a fő célunk a hazai startupok európai uniós ökoszisztémába történő becsatornázása. 

Hogyan válogatnak az önök elé kerülő ötletfázisú elképzeléseket hozó csapatok között?  

Nyilvánvalóan egy-egy nagyon korai fázisú csapat esetén egészen egyedi megközelítés szükséges ahhoz, hogy egy ötletből üzletileg értelmezhető projekt szülessen.  

Az egyik fő megközelítésünk a design thinking workshop alapú munka. A Lunar Program inkubátor különlegessége az, hogy mielőtt még szerződést kötünk a csapatokkal, az előtt 10-20 órányi, az inkubációs fázist megelőző munkát végzünk el, ahol az ötlet validációjára és a csapatdinamikára fókuszálunk.  

Hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni?  

Természetesen mi is csapatokba, emberekbe fektetünk munkát és pénzt, nem pedig ötletekbe. Több olyan alapítóval is találkozunk például, akiknek kiváló a műszaki érzékük, ám az üzleti modell kialakításában vagy a piacra viteli stratégiák kimunkálásában jóval szerényebb a tapasztalatuk. Nagy kihívást jelent sok esetben az is, hogy egy-egy probléma megoldása kapcsán amolyan mindent tudó, hatalmas „csillagrombolókat” szeretnének építeni. Lényeges persze, hogy egy alapító lássa a nagyobb képet, a big picture-t. Ugyanakkor a napi munkában meg kell találni az eredeti ötletnek, elképzelésnek azt a vetületét, amely valóban képes helytállni a piacon, amelynek a kifejlesztésére tényleg szükség van. Egyszerűbben mondva: be kell tömni a validációs lyukakat, és kellően tudatosan fel kell építeni az üzleti, valamint a marketingreferenciákat, azaz a tractiont. 

Hogy látja, a magyar innovációs ökoszisztémának milyen további támogatásra lenne szüksége?  

Az észt példából kiindulva minden gyors növekedést célzó, erős innovációs tartalommal büszkélkedő startupprojektnek már az alaptermékét úgy kell elkészítenie és paramétereznie, hogy az már az első pillanattól alkalmas legyen arra, hogy nagy, nemzetközi piacokra is könnyen adaptálható, azaz skálázható legyen.  

Tehát nem magyar, nem régiós és nem is kizárólag európai piacokban szükséges gondolkodni a legtöbb technológiai fejlesztés esetén.  

Hogyan változott a startuptechnológiák iránti igény az elmúlt években?  

A mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság előtérbe kerülésével úgy gondolom, hogy jelentősen nagyobb tere van az úgynevezett deep-tech startupoknak, amelyek például a fenntarthatóság jegyében mesterségesintelligencia-megoldások felhasználásával képesek egyedi fejlesztésekre.  

Mire gondol?  

Az elektromobilitás terén például e-autók töltésének optimalizálása, az agrárgazdaság digitalizációjának megannyi lehetősége vagy akár a kiberbiztonság fejlesztése is mind olyan példa, amelyek terén a deep-tech startupoknak hosszú évekig lesz még keresnivalója 

A Lunar Program egyik eseményén Jakab Kitti ad elő fotó Lunar

Mi a Lunar Program inkubátor? 
A Lunar Program nevű inkubátor vállalkozás egy fiatal, budapesti szakértőkből álló csapat, amely 2020-ban indította a munkát az első startupcsapataival. Inkubációs programjuk arra összpontosít, hogy design thinking megközelítésen alapuló gyakorlati támogatást adjon startupoknak az ötleteléstől a piacra lépésig és az első ügyfelek megszerzéséig. Az indulás óta közel 60 csapattal dolgoztak együtt, és az EIT Digital Venture Programjának hivatalos partnere lettek Magyarországon. Az NKFI Hivatal Startup Factory pályázatán új inkubátorként központi támogatást is nyertek, összesen 246 millió forint értékben.  

A Lunar Program inkubátor vállalkozás csapata fotó Lunar

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn