Erős évet zárt a fintechszektor 

Szerző: | 2024. február. 4. | Technológia

Két évvel ezelőtt válságos helyzetbe került a fintechszektor. Tavaly a privát szektor számai tovább csökkentek, viszont voltak kiemelkedő teljesítmények, a tőzsde pedig újjászületett. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legutóbbi adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a fintech.hu évösszefoglalóját tekintik át. 

Januárban megjelent a Peak szakértői csapata által készített legújabb Fintech Sparks. A kiadvány a 2023-as évet foglalja össze, összegezve a legfontosabb történéseket, trendeket és piaci kilátásokat.  

A tavalyi év felemás képet fest a piacról. A számok azt mutatják, hogy még mélyebbre került a szektor: a finanszírozások száma és értéke is tovább csökkent. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a nagy értékű fordulók száma az év vége felé folyamatosan növekedett. A tőzsde pedig kiemelkedően teljesített: közel hétszer annyi tőzsdei bevezetés volt 2022-höz képest, a Peak Fintech Index pedig nagyjából a duplájára nőtt. 

Kiemelendő emellett a mesterséges intelligencia, amely berobbant a piacra 2023-ban. Az MI a mindennapokban is segítségünkre lehet, emellett munkahelyi környezetben is egyre elterjedtebb a használata. A Peak csapatában például körülbelül 10 százalékkal javította a produktivitást az MI, mondta Suppan Márton. 

Az adásban továbbá szó esik arról, milyen piaci tendenciákra lehet számítani a 2024-es évben. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn