Üzbegisztán stratégiai fontosságú Peking számára

Szerző: | 2024. február. 4. | Geopolitika, Világgazdaság

Savkat Mirzijojev üzbég elnök Kínába látogatott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott. A két államfő több pontból álló dokumentumcsomagot írt alá az együttműködés elmélyítése érdekében. A találkozó legfontosabb megegyezése az Üzbegisztán és Kína közötti kapcsolatok megerősítése, úgynevezett „minden időjárási körülmény közötti”, viharálló stratégiai szintre emelése volt. 

Veres Szabolcs gyorselemzése az Eurázsia Központ honlapján jelent meg 

Taskent és Peking még 1992-ben vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat, ekkor nyílt meg az üzbég fővárosban a kínai nagykövetség.  

A két ország közötti viszonyban a fő hangsúly a terrorizmus elleni védekezésen és a kábítószer-kereskedelem elleni harcon volt, és csak később, az Egy övezet, egy út projekt 2013-as elindítását követően billent el a gazdaság és az oktatás irányába.  

A két ország közötti kereskedelem 2023-ban elérte a 14 milliárd dollárt, és most a gazdasági kapcsolataik további mélyítéséről döntöttek – fejti ki az Eurázsia Központ elemzésében

Megkötöttek egy sor együttműködési megállapodást 

A pekingi találkozón Üzbegisztán és Kína azt tűzte ki célul, hogy  

a közeljövőben mintegy 20 milliárd dollárra kell növelni a két ország közötti kereskedelmi forgalmat.  

Emellett megállapodás született az infrastruktúra-fejlesztés, az ipari összefogás, a mezőgazdasági technológiatranszfer, valamint a nap- és szélenergia területén való együttműködésről. A befektetések előmozdítása érdekében felvázolták egy közös platform létrehozását, valamint bejelentették az Exim Bank of China közép-ázsiai, regionális irodájának taskenti megnyitását is. Az infrastrukturális kapcsolatok területén kiemelték a Kína–Kirgizisztán–Üzbegisztán vasút megépítésének a fontosságát az üzbég kereskedelem bővítése érdekében. 

A találkozó során Hszi és Mirzijojev eszmecserét folytatott a regionális és a nemzetközi politika aktuális kérdéseiről, majd az üzbég elnök megerősítette az „egy Kína” elvének tiszteletben tartását. 

A két elnök tárgyalásának eredményeként  

aláírtak egy „minden időjárási körülmény közötti” átfogó stratégiai partnerségről szóló dokumentumot.  

Emellett különböző együttműködési megállapodások születtek gazdasági, kereskedelmi, infrastrukturális, munkaerőpiaci, oktatási, tudományos, kutatási és fejlesztési területeken is. 

A „minden időjárási körülmény közötti stratégiai partnerség” jelentése, hogy a két fél minden esetben fenntartja a baráti kapcsolatot, függetlenül a belpolitikai és nemzetközi helyzettől. Kínának hasonló együttműködése van Belarusszal is.

Üzbegisztán kulcsfontosságú lehet Kína regionális stratégiájában 

Az ukrajnai háború, a Tajvan körül kialakult helyzet, valamint a közel-keleti feszültségek közepette jelentősen megnőtt Üzbegisztán stratégiai jelentősége Kína számára. Az ország a viszonylagos stabilitásának, regionális és globális kapcsolatainak köszönhetően  

lehetőséget jelent Kína számára, hogy diverzifikálja a kapcsolatait, és kiegyensúlyozottabb megközelítést alkalmazzon Közép-Ázsiával kapcsolatban.  

Másrészt ott van Üzbegisztán Közép-Ázsián belüli földrajzi elhelyezkedése – a régió minden országával szomszédos –, így ebből kiindulva  

Taskent kulcsszereplő, lehet a regionális kereskedelem bővítésében, amely összhangban áll Kína közép-ázsiai stratégiájával. 

A kétoldalú kapcsolatok tekintetében az ázsiai nagyhatalom a második helyen áll Üzbegisztán legnagyobb kereskedelmi partnerei között. 2022-ben a Kínával folytatott kereskedelem az ország teljes kereskedelmének a 17,8 százalékát tette ki. 

Kínai export Üzbegisztánba, 2013–2022 (milliárd dollár) (Forrás: Eurázsia Központ) 

A két ország közötti kereskedelmi forgalom növelése két fontos tényező miatt is reális lehet:  

  • Üzbegisztánnak a legnagyobb a népessége Közép-Ázsiában, és az ottani lakosság növekvő jóléte nagyobb fogyasztáshoz és a külföldi áruk iránti kereslet bővüléséhez vezet. Ebben az összefüggésben az üzbég piacon a jelenlétüket növelő kínai vállalatok elősegíthetik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok erősödését.  
  • A többi közép-ázsiai országhoz képest Üzbegisztán gazdasága viszonylag diverzifikált. A jövőben Taskent kiemelt célja, hogy a közép-ázsiai ország ne csak nyersanyagokat, hanem hozzáadott értékkel rendelkező termékeket is exportáljon Kínába, mivel ez hozzájárulhat a teljes üzbég kereskedelem volumenének növeléséhez. 

Üzbegisztánban a beruházások terén is növekvő kínai jelenlétet látunk.  

A BYD például bejelentette, hogy együttműködik az UzAutoval az elektromos autók üzbegisztáni gyártásában. 

Kiemelendő az is, hogy a közép-ázsiai ország a közelmúltban kereskedelmi megállapodásokat kötött az Európai Unióval és az Egyesült Királysággal. Ezek felkeltették a kínai vállalatok figyelmét, mivel  

így lehetőségük van több ezer terméket exportálni vámmentesen az EU-ba és az Egyesült Királyságba.  

Továbbá az üzbég állami vállalatok liberalizációja új befektetési lehetőségeket teremt a kínai vállalatok számára, megerősítve ezzel piaci pozíciójukat.  

A teljes elemzés az Eurázsia Központ honlapján olvasható. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn