Pazar demonstráció Oroszország felé: ismét lerobbant egy brit repülőgép-hordozó

Szerző: | 2024. február. 5. | Háború, Kiemelt

A NATO Moszkvának akarja megmutatni, mennyire felkészült egy esetleges háborúra. A napokban kezdődött, a hidegháború óta legnagyobb szabású hadgyakorlaton a tervek szerint a Queen Elisabeth brit repülőgép-hordozó lett volna a zászlóshajó, ám útnak indulás előtt már le is robbant. Remek kezdete az elrettentésnek…

Rájár a rúd a brit hadiflottára. A NATO megkezdte a hidegháború óta legnagyobb szabású hadgyakorlatát, a Steadfast Defendert (31 ország 90 ezer katonájával), amelyet egyértelműen Oroszország számára szerveznek, hogy Moszkva lássa, mivel kerülne szembe, amennyiben eszkalálódna a háború.

A gyakorlaton főszerepet kapott a brit haditengerészet büszkesége, a HMS Queen Elisabeth repülőgép-hordozó, amely (tengeri főhadiszállásként) egy brit, amerikai, dán és spanyol hadihajókból álló rajt vezetett volna. Azért csak volna, mert a hajós átok megint utolérte a briteket: a hordozó részt sem fog venni a Norvégia sarkvidéki partjainál zajló eseményen, miután már a kifutás előtt meghibásodott a hajócsavarja.

Olyan az egyik, mint a másik

A Queen Elisabeth helyét a másik, ugyanilyen típusú hordozó, a Prince of Wales veszi át. Ezzel a cserével a helyzet fordítottan, de kísértetiesen emlékeztet arra, ami 2022 nyarán történt. Akkor épp a Prince of Wales indult volna az Atlanti-óceánt átszelve egy Kanadával közös gyakorlatra, ám a Portsmouthból történt kihajózás után egy nappal már le is horgonyzott Nagy-Britannia déli partjainál, miután súlyos műszaki hibát jelentett. Pontosan ugyanaz történt vele, mint most a testvérhajóval: a jobb oldali hajócsavarjának a tengelye sérült meg. Akkor a Queen Elisabeth ugrott be a helyére, most pedig a Prince of Wales adja vissza a kényszerű szívességet.


A hordozó működésképtelenné válása rövid időn belül a második kínos eset a Királyi Haditengerészetnél. Januárban két brit hadihajó ütközött össze egymással egy bahreini kikötőben, egyértelműen emberi hiba következtében.

Szakértők egyöntetű véleménye szerint (annyira nem tagadja a kormány sem) az egykor világelső brit haditengerészet ma már csak árnyéka önmagának. Az okok között elsősorban az elöregedő flottát, a gyors elhasználódást és a létszámhiányt jelölik meg. Ami az utóbbit illeti, a haditengerészet olyan kétségbeejtő helyzetben van a toborzás területén, hogy már az újoncok iskolai végzettségi követelményét is lecsökkentették.

A Financial Timesnak nyilatkozó volt brit főparancsnok, Richard Barrons szerint

igen nagy a disszonancia Nagy-Britannia katonai ambíciói és képességei között.

Fennáll a veszélye, hogy ha konfliktusba keveredünk, nem tudjuk fenntartani a jelenlétünket – ez pedig megmutatja stratégiai gyengeségünket” – fogalmazott.

A mostani eset azért különösen kínos, mert Nagy-Britannia éppen a Queen Elisabeth főszereplésével akarta demonstrálni a NATO és Oroszország felé is tengeri fegyveres hatalmát.

Természetesen a problémák nem csak a Királyi Haditengerészetet sújtják. Az Egyesült Államokban, amikor megépítették a világ (éppen aktuális) legdrágább hadihajóját, a csúcstechnológia beszerelése közben megfeledkeztek a reggeli mosdóhasználókról és a szennyvíz elvezetéséről.

Az a helyzet nem kevésbé bűzlik, mint a brit flotta remekül sikerült bemutatkozása az oroszok elrettentésére.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Dave Jenkins

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn