Tarol a Tesla Ukrajnában

Szerző: | 2024. február. 7. | Háború, Kiemelt, Világgazdaság

Furcsa a hír, de igaz: Ukrajnában megtízszereződött a Tesla-tulajdonosok száma. Persze nem a gazdaság táltosodott meg így, hanem a használt autók importja. Az ukránok szerint így olcsóbban kijönnek: megveszik törötten, kijavítják, aztán eladják. Kereslet van, az üzlet virágzik.

A háború ellenére Ukrajnában megdöbbentő méretekben dübörög az elektromos járművek piaca – számolt be a Le Figaro. Míg 2021 végén 8541 regisztrált tulajdonos volt az országban, egy évvel később már 46 830. Tavaly novemberben már átlépte a 83 ezret, vagyis a háború kitörése óta az elektromosautó-tulajdonosok száma megtízszereződött.

Az elektromos robbanást az ukránok alapvetően az üzemanyagárak növekedésével, valamint az elektromos töltőállomások nagy számával (11 ezer van belőlük országszerte) magyarázzák. Még az sem állította meg a folyamatot, hogy az oroszok a légi csapásokkal az elektromos rendszert is rendszeresen szétverik.

Az elektromos autók iránti érdeklődés eddig meglehetősen lanyha volt Ukrajnában. Kicsit javított a helyzeten az olcsóbb kínai járművek megjelenése, de az igazi áttörés akkor következett be, amikor a kormány illetékmentességet vezetett be a használt autók importjára. Ez a változás jól nyomon követhető az értékesítési adatokban: tavaly novemberben a 4417 eladott járműből mindössze 851 volt új, a többi mind a használtautó-piacon talált gazdára.

Szervizpiac

A használt autók között a Tesla a legkelendőbb. A 2021-es importadatok 454, a 2022-esek 1100, míg a tavalyiak már 4669 darabról szólnak, ám a történetben van egy apróbb csavar: a járművek elsöprő többsége sérült autó, amelyet a kereskedők az USA-ban és Kanadában vásároltak fel.

Ukrajnában miniiparág kezd kiépülni az amortizálódott elektromos járművek javítására és piacra küldésére.

Mint azt a francia lap megjegyzi: az egyik autóértékesítő oldalon 3200 Teslát kínálnak eladásra, de ebből csak 600 olyan, amelyik nem szenvedett balesetet.

Ukrajnában a javítási költségek jóval alacsonyabbak, mint az eladó országokban, vagyis mindenki jól jár a kereskedelemmel: az ott élők jóval ár alatt tudják beszerezni a járműveket, az amerikaiak és a kanadaiak pedig legalább pénzt látnak a sérült autókból. A háború kirobbanása sem ingatta meg a piacot, sőt. Ahogyan az egyik szakértő fogalmazott: „Azt hittük, hogy a konfliktus miatt leáll az elektromos járművek szállítása Ukrajnába, és ez így is történt. Egy darabig. Hat hónappal később az üzlet erősebben dübörgött, mint valaha”.

Ha már szállítás: az importőröknek alternatív útvonalat kellett keresni a Fekete-tenger helyett. Jelenleg az autók Litvániába érkeznek, ahonnan kamionokkal Lengyelországon keresztül jutnak el Ukrajnába. Drágább és körülményesebb, de még így is megéri.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn