Nagy Márton: újjá kell építeni az európai ipart 

Szerző: | 2024. február. 9. | Hazai

Az Európai Beruházási Banknak (EIB) még nagyobb szerepet kell vállalnia a zöldenergia-beruházások, az infrastruktúra-fejlesztés és a kkv-finanszírozás területén – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki részt vett az EIB éves fórumán Luxemburgban. Ennek keretében megbeszélést folytatott és személyesen gratulált a bank nemrég kinevezett elnökének, Nadia Calviñónak.

A nemzetgazdasági miniszter a kormany.hu információi alapján üdvözölte a hitelintézet 2023-as magyarországi aktivitását, hiszen az Európai Beruházási Bank közel 675 millió eurónyi kölcsönt nyújtott, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb folyósított összegét jelenti. 

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az EIB-nek még nagyobb szerepet kell vállalnia a zöldenergia-beruházások, az infrastruktúra-fejlesztés és a kkv-finanszírozás területén.  

Kormányzati cél, hogy ezen prioritások mentén az EIB aktivitása Magyarországon éves szinten elérje az egymilliárd eurót.  

Hozzátette, országunk gazdasági találkozási pontot jelent a nyugati és keleti tőke, illetve technológia számára, így hazánk egyaránt támaszkodni kíván a nyugati (CEB, EIB és EBRD) és a keleti fejlesztési bankokra (AIIB, CDB). 

A tárcavezető részt vett a fórum keretében megrendezett kerekasztal-beszélgetésen is, ahol kifejtette, hogy az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú. Miközben az Egyesült Államok és Kína jelentős költségvetési forrásokat fordít a saját iparának támogatására, addig az unió ebben lemaradt, és ezzel veszélyezteti a globális gazdaságban betöltött pozícióját. Felhívta a figyelmet, hogy az új gazdasági kormányzás, ami visszatérést jelent a nagyon szigorú maastrichti fiskális szabályokhoz, olyan alapvető béklyót tesz az európai gazdaságokra, ami miatt a gazdaságfejlesztési források kerete limitált és erősen korlátozott. Ez alapvető versenyképességi problémát jelent, amelynek a feloldása szükségszerű annak érdekében, hogy az Európai Unió felvehesse a versenyt mind az USA-val, mind pedig Ázsiával szemben. 

Nagy Márton mindemellett rávilágított, hogy az EU-nak megfelelő válaszokat szükséges kialakítania az amerikai IRA (Inflation Reduction Act) vonatkozásában is. A tárcavezető összegzésképp megállapította, hogy a versenyképességet segítő lépések következtében a Net Zero Industry Actnek is célzottabbnak kell lennie és több forrást szükséges biztosítania a stratégiai célok elérése érdekében, miközben meg kell erősíteni az európai, köztük a magyar kkv-szektort. Ebbe az is beletartozik, hogy ugyanolyan válaszlépéseket kell adni az USA-ban elindult állami támogatási programokra, azaz az uniónak ugyanazt és ugyanakkora mértékben kell támogatnia, mint a tengerentúlon. Ezen összegeket az új iparágak felé kell koncentrálni, mint az elektromos autózás, a mesterséges intelligencia vagy az informatika. Fontos, hogy az EU-ban ne le-, hanem újjáépüljön az ipar. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn