Növekszik a kereslet a réz iránt, mégis nehéz befektetőket találni – miért?

Szerző: | 2024. február. 9. | Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Hatalmas rézlelőhelyet fedezett fel Zambiában egy amerikai vállalat a mesterséges intelligencia segítségével, a bánya megnyitása viszont kihívást jelent. A réz rendkívül fontos a zöldátállás folyamatában, azonban ezt az ára egyáltalán nem tükrözi. A befektetők tehát óvatosak, ha rézbányák létesítéséről van szó, és mivel a termelés beindulásához évekre van szükség, így a profitra is várni kell. 

Hatalmas rézlelőhelyet fedeztek fel Zambiában, Afrika egyik legnagyobb rézkitermelő országában – jelentette a KoBold Metals nevű szilícium-völgyi cég. 

A KoBold Metals a mesterséges intelligencia segítségével kutatja fel a földkéregben az energiaátállás szempontjából kritikus fémeket és ásványi anyagokat. A cég olyan pénzügyi támogatókat tudhat a háta mögött, mint Jeff Bezos, Bill Gates, Richard Branson és Ray Dalio. 

Weboldaluk szerint a vállalat célja „a tiszta energiára épülő jövő” elérésének felgyorsítása az ehhez szükséges fémek és nyersanyagok biztosítása által. Ezeket a mesterséges intelligenciát használva tárják fel. 

A KoBold célja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével létrehozza a földkéreg „Google Maps-ét”, a réz-, kobalt-, nikkel- és lítiumlelőhelyek megtalálásához.  

Többféle adatokat gyűjtenek és elemeznek – a régi fúrási eredményektől kezdve a műholdképekig –, hogy jobban megértsék, hol találhatók új lelőhelyek.   

Az összegyűjtött adatokra alkalmazott algoritmusok meghatározzák azokat a geológiai mintázatokat, amelyek nikkel, réz és kobalt potenciális lelőhelyére utalnak.  

A technológia képes megtalálni olyan erőforrásokat, amelyek a hagyományosabb geológiai módszerekkel nem fedezhetők fel, és segíthet a bányászoknak eldönteni, hogy kezdjék meg a fúrásokat. 

Fontos a réz szerepe az energiaátállásban 

Úgy látszik, ez a technológia kifizetődő volt a Mingomba projekt keretében, Zambia északi részén, ahol a kongói határ túloldalán a világ egyik legnagyobb rézbányája, a Kamoa-Kakula található. 

A Mingomba projekt egy jelentős bányászati kezdeményezés Zambia rézövezetében, amely egy rézbánya fejlesztésére összpontosít.  

A KoBold tavaly fogott a projekt tervezésébe és 150 millió dollárt fektetett a bele a gyorsabb feltárás érdekében. A program ütemének felgyorsítása a réz iránti sürgető kereslet miatt szükséges. 

Jelenleg ez a projekt a KoBold legjelentősebb vállalkozása és a cél, hogy a 2030-as évek elejére elkezdődhessen a termelés az új bányában.  

A kaliforniai cég szóvivője szerint ez lesz „a világ egyik legnagyobb és legjobb minőséget biztosító rézbányája”. Az energiaátállással kapcsolatban ez valóban nagy felfedezés,  

mivel a réz rendkívül fontos az átállás megvalósításához, de az új bányák megnyitása manapság ritkaságszámba megy. 

Arra már a bányaipar és energiaszakértők is figyelmeztettek, hogy  

az esetleges rézhiány jelentősen befolyásolhatja az energiaátállás ütemét.  

Ez aggodalmat keltett azon országok körében is, amelyek erőfeszítéseket tettek ennek terén – például az átállást segítő szabályozásokkal és a versengő technológiák korlátozásával úgy, mint a belső égésű motoros autók és a gázkazánok betiltása. 

Számos kihívás nehezíti az új rézbányák megnyitását 

A figyelmeztetések ellenére még mindig jó néhány kihívást jelent az alapvető fémek globális kitermelésének növelése. Az egyik akadály, hogy az új bányák esetében sok előzetes beruházásra van szükség, és ezt valakinek vállalnia kell.  

Ehhez a befektetőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy megtérül a beruházásuk, azonban ilyen téren rendkívül óvatosak, mivel a rézárak nem feltétlenül indokolják ezt. 

Ez tehát a rézpiac jelenlegi paradoxona. Úgy tűnik, mindenki úgy gondolja, hogy a kereslet ugrásszerű megnövekedésével az elektromos autók, a szél- és naperőművek elterjedése miatt a közeljövőben hiány fenyeget.  

A rézárak viszont nem tükrözik ezeket a várakozásokat  

–  olyan gazdasági mutatókat követnek, amelyek iránymutatást adnak a kereskedőknek a világgazdaság irányát illetően. Ezek a mutatók pedig, úgy látszik, még nem adnak zöldutat.  

Rézbánya Zambiában (Forrás: Shutterstock)

Ott van még az előrejelzések és a valóság közötti eltérés. Ugyan az elektromos gépkocsik eladásai emelkednek, de közel sem olyan gyorsan, mint azt évekkel korábban előre jelezték. Sőt, az elektromosautó-előállítók a csökkenő keresletre hivatkozva mérséklik a gyártást. Ez szintén nem túl hízelgő a bányászok számára. 

Ezek lehetnek az okai annak, hogy a KoBold Metals magántőkéből fedezné a zambiai feltárásokat és fejlesztéseket. A vállalat elmondta, ahhoz, hogy a projekt keretein belül egy működő bányát tudjon létrehozni, partnereket keres majd a 2 milliárd dolláros pénzügyi terhek megosztása érdekében. 

Erre a cég szerint körülbelül egy évtizedre lesz szükség – ez rávilágít a nagyobb mértékű réztermelés útjában álló egyik leküzdhetetlen akadályra. 

A rézbányák nem olyanok, mint a palaforrások, amelyek már a megnyitást követő pár hónapban termelnek. A rézbányák – csakúgy, mint más bányák – esetében évekre van szükség a termelés beindulásához.  

Talán ezzel számolni kellett volna az előrejelzések során, hogy átfogóbb, reálisabb képet kapjunk az átmenet kihívásairól. 

(Forrás: oilprice.com

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn