Pezsgés a nagy naperőművek hazai adásvételében 

Szerző: | 2024. február. 10. | Hazai

Élénk a nagyobb, azaz nem háztartási, hanem ipari méretű naperőművek adásvételi piaca. Ugyanakkor az állam által nemrég bejelentett, az MVM számára az ilyen adásvételekkor a külföldi tulajdonszerzés esetére létesített hazai elővételi jog fékezheti ezt az aktivitást. Egyelőre az elővételi jog gyakorlásának a részletei nem ismertek, a piaci szereplők a következő hónapokban feltehetőleg többször is konzultálnak erről a döntéshozókkal – derült ki a KPMG erről szóló, február elején megtartott üzleti reggelijén. 

A naperőművek tranzakciós piaca felfutás előtt áll, mivel eladói és vevői oldalon is sok a szereplő a hazai pályán – mondta Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a társaság február 7-én megtartott, Naperőművek értékesítésének és finanszírozásának kihívásai című üzleti beszélgetésén, ahol több mint 100 magyar és külföldi piaci szereplő képviseltette magát.  

Egyre több az ilyen nagyobb naperőművek eladásában vagy vételében érdekelt piaci szereplő, mivel Magyarországon  

az elmúlt években 2 gigawattnyi összes kapacitású nagy naperőmű épült.  

(Ezalatt nem a háztartási méretű, hanem a nagyobb, egybefüggő napelemparkokat kell – a szerk.)  

Ezek a napelemparkok jellemzően 5 és 100 megawatt közötti kapacitásúak, ráadásul az eddigihez képest további 1 gigawattnyi nagyobb erőmű van jól előkészített, akár már ebben a fázisban értékesíthető (úgynevezett ready to build) szinten. Emellett várhatóan egyre nagyobb számban fognak megjelenni a piacon a (főként akkumulátoros) tárolókapacitással is ellátott, tehát sokkal rugalmasabb villamosenergia-termelők. 

A hazai nagyvállalatok is rámozdultak a lehetőségre 

A KPMG üzleti reggelijén elhangzott, hogy az érdeklődés már a vevői oldalon is erős. A hazai és külföldi szakmai invesztorok folyamatosan monitorozzák a befektetési lehetőségeket. Továbbá a villamosenergia-árak elmúlt években tapasztalt volatilis ármozgása miatt  

számos magyar nagyvállalat ismerte fel, hogy a napenergiával komoly lépéseket tehet a költségek és az ebből fakadó pénzügyi kockázatok csökkentéséért. 

A siker esélyét ebben az üzletben növeli, ha az eladói oldal idejében megteszi a szükséges lépéseket a tranzakció előtt. Ez alapvetően egy átlátható és transzparens üzleti, technológiai és jogi dokumentáció elkészítését jelenti, aminek birtokában az érdeklődők könnyebben és gyorsabban hozhatják meg a befektetési döntéseiket, így növelhető a verseny az eladósorba kerülő vállalkozás iránt. 

Kérdőjelek a hazai szabályozásban 

A tranzakciókat lelassíthatja, a felkészülést pedig különösen indokolttá teszi, hogy 2024 januárjától a magyar állam elővételi jogot létesített a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) számára, ha a potenciális vevő külföldi illetőségű. E jog gyakorlásának a részletei még nem ismertek, a piaci szereplők a következő hónapokban feltehetőleg több körben konzultálnak erről a döntéshozókkal.  

Az eseményen az elővásárlási jog létesítéséről és működéséről dr. Alföldy-Boruss Márk, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta a konferencia résztvevőit. 

Banki hitelhez villamosenergia-vásárlási szerződés szükséges  

Ugyanakkor a tranzakciók létrejöttét megkönnyíti, hogy a finanszírozó bankoknak alapvetően jók a tapasztalatai naperőműprojektek hitelezésével – derült ki a konferencia panelbeszélgetésén, ahol olyan banki szereplők vettek részt, amelyek több százmillió eurós naperőműves hitelportfóliót építettek fel az utóbbi években a magyar piacon. A hitelintézetek természetesen törekszenek a hitelkockázatok csökkentésére, maguk is igénylik az alapos átvilágítást, és általában elvárják, hogy a tranzakcióban érintett kapacitás 70-80 százalékára legyen érvényes villamosenergia-vásárlási szerződése (PPA) az erőműnek, ennél kisebb lekötött kapacitás esetén szigorúbb hitellimiteket kell megállapítaniuk.   

Az üzleti reggelin a fentieken túl a KPMG spanyol és román szakértői bemutatták a saját piacuk legfontosabb jellegzetességeit, amelyre válaszul a panelbeszélgetés régióban aktív szereplői, így Jakab Tamás, az Enery M&A vezetője és Derek Qiu, a CMC Europe képviseletében értékes tapasztalatokat osztott meg. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn