Hogy kerülnek Starlink-terminálok az oroszokhoz?

Szerző: | 2024. február. 12. | Háború, Kiemelt

Ukrán jelentések szerint Elon Musk Starlink-rendszerét az oroszok szisztematikusan és aktívan használják a frontvonalon. A pár kilométeres sávokban ráadásul mindkét csapat pontosan ugyanazt az internetes szolgáltatást nyúzza, a kommunikáció sebessége ezért erősen csökkent.

Az ukrán Starlink-szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek szerint a frontvonalon időnként drasztikusan csökken Elon Musk internetszolgáltatásának terminálhatékonysága. Problémák elsősorban a sebességgel és a stabilitással adódnak, a jelenség magyarázata azonban még magukat az ukránokat is meglepte.

Mint az ukrán hírszerzés jelentéséből kiderült, az oroszok is Starlink-rendszert használnak a fronton, sőt: az eleinte csak elszórt esetek mára mindennapossá és egyre nagyobb léptékűvé váltak. A jellegzetes, négyzet alakú vevőegységekről már felvételek is készültek az orosz oldalon, így jogosan merül fel a kérdés: hogyan került a kezükbe Elon Musk kommunikációs szupereszköze, amely nélkül az ukrajnai háború – más infrastruktúra hiányában – igen hamar véget ért volna?

Megoldják okosban

A világ leggazdagabb embere azonnal cáfolta azokat a felvetéseket, amelyek szerint Starlink-szolgáltatást vagy -terminálokat adna el Oroszországnak. A SpaceX nyilatkozata szerint a vállalat „semmiféle üzleti tevékenységet nem folytat az orosz kormánnyal vagy hadsereggel. A Starlink nem aktív Oroszországban, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás nem fog működni az országban. A SpaceX soha nem forgalmazta a Starlinket Oroszországban, és nem szállított oda terminálokat”.

Mégis ott vannak.

Egyesek nem hajlandók hinni Musknak, azok után, hogy híre ment: amikor az ukránok a Krím visszafoglalására készültek, a területen Musk – félve a háború eszkalációjától és egy új világégés bekövetkeztétől – letiltotta a szolgáltatást. Ettől függetlenül azt Kijev is elismeri, hogy a SpaceX által biztosított nagy sebességű internet nélkül a kommunikációjuk, a célzóberendezéseik és a harctéri irányítás sem működne.

Az, hogy az oroszok mégis használják a Starlinket, nem Elon Musknak köszönhető. Moszkva egyszerűen kikerülte a tiltó rendelkezéseket, és harmadik országokon keresztül szerezte be a terminálokat – vagyis pontosan azt tette, amit az olcsó, kereskedelmi drónok esetében: tömegesen szerezte be azokat a gyártó megkerülésével.


Dubajozás

Az ukránok felvetése szerint az oroszok dubaji közvetítőkön keresztül szerezhették be a terminálokat, de ezt az elméletet a SpaceX szintén határozottan cáfolta. „A Starlink nem működik Dubajban és nem is vásárolható meg ott. A SpaceX soha nem szállított oda, és semmilyen harmadik felet, viszonteladót vagy forgalmazót nem bízott meg a Starlink értékesítésével Dubajban. Ha a vállalat tudomást szerez arról, hogy egy Starlink-terminált egy szankcionált vagy illetéktelen fél használ, kivizsgáljuk a panaszt és megerősítés esetén lépéseket teszünk a terminál deaktiválására” – állt az újabb közleményben.

Lehet, hogy a forrás nem Dubaj, de az biztos, hogy az oroszok közvetítők segítségével és harmadik országokon keresztül vásárolnak terminálokat úgy, hogy azok útvonalát gyakorlatilag lehetetlen követni. Az a felvetés azonban, amely szerint Musk megszünteti a szolgáltatást az illetéktelen területek fölött, ebben az esetben nehezen lesz kivitelezhető.

Bár a terminálok elméletileg kizárólag Ukrajna területén működnek, a frontvonal néhány kilométeres zónájában lehetetlen megkülönböztetni, hogy melyik oldalon vannak.

Ahogy egy ukrán mérnök megfogalmazta: „vagy mindenki használja a terminálokat, vagy senki sem”.

Miután ennyi terminál zsúfolódik össze egészen kis helyen (és ellentétes oldalon), ráadásul mindegyik ugyanazt a csatornát használja, a rendszer egyre gyakrabban terhelődik túl, a gyors internetkapcsolat pedig ezzel párhuzamosan válik lomhává és extrémebb esetekben hatástalanná.

Az oroszok célja valószínűleg éppen ez volt. Egy olyan túlterheléses támadást hajtanak végre, amelyet a szó szoros értelmében a helyszínen és fizikai eszközökkel folytatnak. Csak fegyverek helyett most Musk saját berendezéseit használják, olyanokat, amelyeket amúgy közvetítőkön keresztül rendelnek meg. Pont úgy, mint minden szolgáltatást.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn