Leminősítette Izraelt a Moody’s

Szerző: | 2024. február. 12. | Háború, Világgazdaság

A Moody’s eggyel lejjebb sorolta a háborúban álló ország államadós-osztályzatát, egyben negatívra változtatta a kilátásait.

A Moody’s A1-ről eggyel alacsonyabb osztályba, A2-be sorolta Izrael adósságkötelezettségét a háború okozta költségvetési kilátások és az adósságterhek növekedése miatt.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy a zsidó állam és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja, illetve a konfliktus esetleges szélesebb körű következményei érdemben növelik a politikai kockázatokat Izraelben, emellett gyengítik a végrehajtói és a törvényhozási intézményrendszert, valamint a költségvetési szektor szilárdságát a belátható jövőben.

Az A2 egyébként még mindig az igen jó kategóriába tartozik. Bár a Moody’s a további leminősítés esélyeit sem vetette el, indoklásában hangsúlyozta: az, hogy Izraelt az A2-be sorolták, éppen a sokoldalú, magas jövedelemtermelő képességnek, az ellenállóképes gazdaságnak, a monetáris politika rendkívül jó hatékonyságának, a szilárd bankszektornak, valamint a kormány nagyon erőteljes likviditási pozíciójának és piaci hozzáférésének köszönhető.


Súlyosbodó államháztartási hiány

A hitelminősítő a várható költségvetési hatások között kiemelten említi azt a várakozását, hogy az izraeli államháztartási hiány a következő években jelentősen meghaladja a konfliktus előtt várt szinteket.

A cég idézte az ottani központi bank becslését, amely szerint a katonai konfrontáció költségei a 2023–2025-ös időszakban elérik az idei évre várt GDP 13 százalékát.

A Moody’s közölte: előrejelzési forgatókönyve szerint Izrael védelmi kiadásai 2024 végéig megközelítik a 2022-ben elért szint kétszeresét, és a következő évek mindegyikében a GDP-érték legalább fél százalékának megfelelő összeggel emelkednek.

A hitelminősítő azt is kiemelte, hogy az idei évre szóló – felülvizsgált – izraeli költségvetésben

6,6 százalékos GDP-arányos deficit szerepel a konfliktus előtt prognosztizált 2,5 százalék helyett.

Ennél nagyobb hiány csak 2020-ban volt, amikor a kormány jelentős összeget költött hitelből a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági következményeinek megfékezésére.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök reakciója a Moody’s döntésére meglepő volt: szerinte a leminősítés nem tükrözi az ország gazdaságának valós állapotát. „Az egész csupán annak köszönhető, hogy háborúban állunk. Amint győzünk, újra felminősítenek majd” – mondta a kormányfő.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn