Hirtelen meglettek az ukrán frontról hiányzó katonák

Szerző: | 2024. február. 13. | Háború, Kiemelt

Új főparancsnoka van az ukrán hadseregnek, egyből ki is derült, hogy több százezer katona van távol a fronttól. Szirszkij tábornok felelőssége, hogy oda kerüljenek.

Néhány hónappal ezelőtt az ukrán elnök és a védelmi minisztérium még azzal az „ajánlattal” próbált katonát toborozni, hogy nem mindenki megy a frontra, a civil végzettség nagyon is számít, hiszen a hadseregben is vannak hiányszakmák: üresek például a mérnöki és informatikusi pozíciók.

Közben egyre nagyobbra dagadt a botrány Zelenszkij és a hadsereg főparancsnokának ellenségeskedése körül. Ennek egyik lényeges eleme az emberhiány volt, illetve az, hogy egyik fél sem akarta vállalni a felelősséget az egyre agresszívebb toborzási módszerekért és a hadköteles korhatár 27-ről 25 évre csökkentéséért.

Az egymásra mutogatás körbeért a vezetésben. Zaluzsnij ragaszkodott hozzá, hogy mintegy 500 ezer ember hiányzik a hadseregből, a pótlást pedig a politikai vezetésnek kell megoldania. Zelenszkij kétségbeesetten kezdett el lobbizni az ukrán menekültek „hazazsarolása” érdekében, végül azt állapították meg, hogy az egészre nincsen pénz, vagyis forráshiány miatt nem tudnak több embert besorozni.


A történet vége ismert: Zelenszkij kirúgta a főparancsnokot, utódjául pedig a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Olekszandr Szirszkij tábornokot nevezte ki. Nagyon úgy tűnik, hogy az elnöki hivatal és az új főparancsnok hetek alatt megoldja az emberhiány miatt kialakult problémát: kiderült, hogy több százezer ukrán katona tanyázik messze a harcoktól, így az új vezetés elsődleges feladata az átvezénylés lesz.

A felelősséget átpasszolták Szirszkijnek

A rotációs igény teljesen jogos: a fronton lévő katonák ugyanis gyakorlatilag soha nem mennek el onnan. Ha valaki a háború kitörése óta a tűzvonalban harcol, az ma is azt teszi – fájó kérdés, hogy mennyien maradtak még életben közülük. A társadalmi feszültség egyre nagyobb a lehetetlen helyzet miatt, ezért az elnöki utasítás értelmében Szirszkij egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megoldja a létszámhiányt.

Az ötletet Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szállította. Mint mondta, a mozgósítás 1 millió főt érintett, ebből azonban „csak” 300 ezer jutott ki a frontra, itt az ideje tehát, hogy a főparancsnok részletes ellenőrzést végezzen, és annak függvényében lásson neki a mozgósítási feladatoknak.

„Egyesek nagyon messze vannak a háborútól, de bevethetők. Szirszkij egyik kulcsfontosságú feladata tehát az ellenőrzés elvégzése lesz. Tudni kell, hogy kiket mozgósítottak és hol vannak. Ezek alapján már ki tudja számolni, hogy hány embert lehet átvezényelni. A mozgósítás lépcsőzetesen és nem egyszerre valósul majd meg. De azt Szirszkij tábornoknak kell eldöntenie, hogy hová akar pluszembereket és hányat” – mondta, hozzátéve: világosan kell látni, kik és mikor váltják le a több éve fronton tartózkodó katonákat.

Podoljak azt is hangsúlyozta, hogy a mozgósítási felelősség valamennyi következményével együtt a főparancsnoké, legyen szó átvezénylésről, rotációról vagy leszerelésről.

Az elnöki hivatal vezetője arról is beszélt, hogy – a nyugati elvárásokkal ellentétben – Ukrajna nem akar tétlenül ülni az idén, hogy erőt és felszerelést gyűjtsön. A 2024-es támadó taktika kidolgozása így szintén az új parancsnok feladata lesz. Az ukrán ellenoffenzíva kudarcba fulladására utalva úgy fogalmazott: a 2023-as év nem hozta meg azt az eredményt, amit vártak, az idei azonban semmiképp nem lehet a stagnálás időszaka.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke 2024. február 9-én.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn