Szellemidézés mesterséges intelligenciával 

Szerző: | 2024. február. 15. | Technológia

Nagyon fájó a szeretteink elvesztése. Azonban a mesterséges intelligencia korában szinte semmi sem lehetetlen, így akár elhunyt szeretteinket is visszahozhatjuk az élők közé – legalábbis digitális formában. Az viszont kérdéses, hogy ez mennyire etikus. 

Jason Rohrer amerikai programozó 2020 körül kezdett el foglalkozni a ChatGPT-vel, akkor még a 2-es verzióval. Nagyon zavarta, hogy nem lehet vele párbeszédet folytatni, ezért úgy döntött, megpróbálja kicselezni a felületet azért, hogy a felhasználók képesek legyenek csevegni a géppel. Emellett épített hozzá néhány különböző személyiségű karaktert, sőt azt is megoldotta, hogy a felhasználók saját maguk is alkothassanak ilyeneket.  

Azonban a felhasználók egy része igen meghökkentő módon használta ki az új lehetőséget: elhunyt szeretteik karakterét hozták létre.  

Rohrer igencsak meglepődött ezen. Azonban elemezve a történteket arra jutott, hogy olyan emberek használják a programot erre, akiknek traumatikus módon távoztak a szeretteik.  

A Financial Times szerint ez a metódus segíthet a gyászfeldolgozásban. Ez valahol érthető, hiszen gyakran bánjuk, hogy nem köszöntünk el tőlük, vagy azt, hogy ők már nem az életünk részei. Egy szimulált személyiséget létrehozva azonban bárhol és bármikor újra „beszélhetünk velük”, vagy legalábbis egy hozzájuk hasonlóan viselkedő és reagáló mesterséges személlyel.  

Morbid megközelítés, de gyakorlatilag a halott nagymamánkat hordhatjuk a zsebünkben, és elővehetjük, amikor épp nehezebben viseljük a hiányát. Jobban belegondolva ez akár az elengedést is megnehezítheti és még tovább húzhatja a gyászidőszakot.  

A másik fontos kérdés, hogy ez vajon mennyire etikus. Mennyire biztos, hogy valóban úgy viselkedik a mesterséges énük, mint a valódi? Akárhogyan is nézzük, a gép nem gondolkodik, csupán számol. Ha sértő vagy hibázik, nem fogja magát kijavítani, ha azt nem jelezzük neki. Tehát minden esély megvan arra, hogy a szerettünkről alkotott képet megváltoztassa, és teljesen más stílusban válaszoljon, mint ahogyan azt a valóságos tette volna.  

Bár Rohrer véletlenül alkotott egy halottakat szimuláló szoftvert, valójában már jó ideje iparág épül erre. Egyes vállalatok igen meghökkentő szolgáltatást kínálnak: digitálisan megalkotják az egyik elvesztett családtagot úgy, hogy a többiek beszélgethessenek vele és láthassák akár egy VR-szemüvegen keresztül.   

Korábban a Microsoft egy olyan ötletet szabadalmaztatott, amelyben beszélgető chatbotot hozott volna létre az emberek közösségimédia-adatainak felhasználásával. Bár ez az elképzelés nem valósult meg, a terv szerint egy chatbotot tanítottak volna be, amely úgy beszélne, mint az adott személy.    

Beszédet mondhatunk majd a saját temetésünkön 

A jóslatok szerint 2050-re teljesen megváltozik egy temetés is. A mesterségesen kreált karakterek segítségével az elhunyt akár beszédet is mondhat, sőt beszélgethetnek vele a gyászoló hozzátartozók – állítja a Daily Mail. 

És nem is ez a legabszurdabb jóslat. Az Alcor Cryonics olyan szolgáltatást kínál, amelynek keretében a testet folyékony nitrogénben konzerválják. Az ezzel az igen drága lehetőséggel élők azt remélik, hogy egyszer az orvostudomány eléri azt a szintet, ahol már képesek őket meggyógyítani, vagy egy robottestben újraéleszteni őket. 

Ez azonban egyelőre a jövő zenéje. Jelenleg még ott sem tartunk, hogy a halálunk előtt hozzájárulhassunk vagy megtagadhassuk azt, hogy a személyiségünket később mesterségesen lemásolják. Vagyis azok, akiket most mesterségesen megalkotunk, lehet, hogy valójában nem szeretnék azt, hogy ez így történjen. Az új világ aranya, az adataink pedig így ingyen kerülnek a cégek kezébe, amiket ebben az esetben felhasználhatnak a hozzájárulásunk nélkül. 

És mivel még nem kell a beleegyezésünk ahhoz, hogy megalkossanak minket, vagy mi létrehozzuk így a szeretteinket, valójában nem tilos. Gyakorlatilag az etika szab határt annak, hogyan döntünk.  

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn