130 milliárd forintnyi 0 százalékos hitel érkezik a kkv-k számára  

Szerző: | 2024. február. 19. | Hazai

A GINOP Plusz program I. prioritásán keresztül a következő időszakban összesen 450 milliárd forint érkezik a vállalkozások fejlesztésére. Ebből 130 milliárd forintnyi forrás már a második negyedévtől kezdődően elérhetővé válhat, amely 0 százalékos célzott hitelekkel segíti a kkv-szektor versenyképességének megerősítését. 

Az infláció sikeres visszaszorítást követően 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést, és idén dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fejleszteni a vállalkozásokat, új beruházásokra, a hatékonyság és a termelékenység érdemi növelésére van szükség. 

E cél elérését fogja támogatni a GINOP Plusz program I. prioritása is,  

amelyen keresztül a kormány elsősorban olcsó és célzott hitelekkel összesen 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy ezek a források mielőbb a gazdaságba kerüljenek. 

A második negyedévtől kezdődően a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára a 450 milliárdos keretből  

130 milliárd forintnyi könnyen elérhető, kedvező hitelprogram indul.  

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram célja a kkv-k olyan beruházásainak a támogatása, amelyek esetében a vállalkozások rövid és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást. 

A kölcsön Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható.  

Az igényelhető hitelösszeg nagysága 10 millió és 100 millió forint között lesz, amelyet 0 százalékos kamat mellett biztosítanak. 

A kölcsön felhasználható új eszközök beszerzésére, így gépek, informatikai eszközök vagy megújuló energiaforrást hasznosító, azaz a zöldenergiát támogató technológiák megvásárlására, valamint a projekttel összefüggő immateriális javak beszerzésére. Emellett igénybe vehetők képzési és tanácsadási szolgáltatások is. 

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram részletes termékleírását valószínűleg már márciusban  kihirdetik, a hitelkérelmeket, a pályázatokat várhatóan áprilistól lehet benyújtani az országszerte megtalálható MFB pontokon. 

A második negyedévben induló KKV Technológia Plusz Hitelprogramon túlmutatóan a vállalkozások fejlesztését a harmadik és negyedik negyedévben induló további hitelprogramok segítik majd, amelyekről a Nemzetgazdasági Minisztérium fogja tájékoztatni a vállalkozásokat. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn