Csúcsra járatták a német befektetéseket Kínában

Szerző: | 2024. február. 19. | Kiemelt, Világgazdaság

A kormány a befektetések csökkentéséért könyörög, de a német vállalatok nem akarnak hallgatni a szóra, és egyre intenzívebb jelenlétet alakítanak ki Kínában.

Németország a kormánya és a vállalatai között őrlődik. A Scholz-kabinet skizofrén megközelítése valahol félúton jár a Kínával szembeni agresszív „kockázatmentesítés” és a gyümölcsöző kereskedelem fenntartása között, a cégek azonban hallani sem akarnak arról, hogy ártsanak a pekingi kapcsolataiknak és kevesebb befektetést eszközöljenek Kínában.

Tavaly nyáron Olaf Scholz már próbálkozott a német gigagyártóknál: arra próbálta ösztönözni őket, hogy évi 300 milliárd eurós kereskedelem ide, a világ legnagyobb autópiaca oda, próbálják meg lazítani a kínai kapcsolataikat, miután a bizonyos fokú függetlenedés Kínától immár előfeltétel lesz és nem következmény.

Hatástalan szavak

A nagyvállalatok vezérei azonban megmakacsolták magukat, és egymás után mondtak nemet a kancellárnak. A Mercedes-Benz főnökének markáns megfogalmazásában: „a Kínával kialakított kapcsolatok megszakítása a teljes német autóipar számára elképzelhetetlen szituációt teremtene. Kivitelezhetetlen illúzió csupán”. A Siemens vezérigazgatóját, Roland Buscht szintén nem érdekelte a kormány nyomásgyakorlási kísérlete. Mint mondta, a kínai ügyfelek nemcsak vásárolnak tőlük, de igényességükkel és elvárásaikkal folyamatos innovációkra ösztönzik a céget, ezért még több beruházásra készül az ázsiai országban. A Bosch vezére, Stefan Hartung pedig egyenesen úgy foglalt állást: „a világ nem attól válik kevésbé kockázatossá, ha elkezdjük felosztani. Az igazság ennek éppen az ellenkezője”.


A de-riskinggel szembeni elutasítás nemcsak Németországban, hanem egész Európában mérhető. Bár néhány vállalat tavaly elkezdett végrehajtani bizonyos beruházási átcsoportosításokat, a Financial Times tavaly őszi felmérése szerint tíz európai vállalkozásból mindössze egy tervezte, hogy véglegesen kiviszi a beruházásait Kínából.

A felmérés legfontosabb eredményei közé tartozik az is, hogy a megkérdezett vállalatok 52 százaléka úgy vélte, hogy a németországi energiafordulat negatív hatással van az üzleti életre.

Jó példa erre a német BASF vegyipari vállalat, amely Kínában hajt végre egy 10 milliárd euró értékű beruházást a német energiapolitika hatására – ezzel egyidejűleg azt is bejelentette, hogy a németországi központjában jelentős leépítést tervez.

Zsinórban nyolcadszor

Miközben tehát a kormány csökkenteni akarja Kínával szembeni kitettséget, az ázsiai nagyhatalom tavaly zsinórban nyolcadik éve lett Németország legfontosabb kereskedelmi partnere.

A német közvetlen befektetések Kínában 4,3 százalékkal, 11,9 milliárd euróra nőttek 2023-ban – számol be a Reuters, kiemelve, hogy a német cégek annyit fektettek be az elmúlt három évben, mint az azt megelőző hatban együttvéve.

Némileg, de nem érdemben árnyalja a képet, hogy az új befektetések zöme az újra beforgatott haszonból származik, és valóban vannak cégek, amelyek részben vagy teljesen fel akarják számolni a kínai kapcsolataikat: ugyanakkor a legnagyobbak – élükön az autóipari szegmens képviselőivel – változatlanul a beruházások bővítésében gondolkodnak, és Kínát tekintik a legfontosabb partnerüknek.


Ezt támasztja alá az az adat is, amely szerint az ázsiai országba irányuló német befektetések aránya a teljes külföldi befektetések arányát tekintve tavaly 10,3 százalékra emelkedett, ami 2014 óta a legmagasabb szint.

Amíg tehát Scholz kormányában a kínai kapcsolatok megítélésében is hatalmas viták zajlanak, a vállalatok erősítik jelenlétüket a világ egyik legnagyobb piacán. A kancellár érezhetően csapdahelyzetbe került, és óvatosan próbál lavírozni koalíciós partnerei átpolitizált, agresszív, tiltásokra épülő kereskedelmi szándékai és országa gazdasági érdekei között. Konfliktusrendező képességét legközelebb éppen Pekingben csillogtathatja meg, áprilisban ugyanis szépszámú üzleti delegáció élén tesz kétnapos látogatást Kínában.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Hszinhua

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn