Új logisztikai parkok segítik a magyar gazdaság növekedését 

Szerző: | 2024. február. 21. | Hazai

Az újonnan megteremtett jogszabályi háttérnek köszönhetően és a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése alapján 18 új logisztikai központ jön létre Magyarországon. A logisztikai ágazatnak nemcsak jó adottságai vannak hazánkban, hanem hozzájárul az ország találkozási pont szerepének megerősítéséhez is. 

A létrehozott új minősítési rendszer célja egy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési szisztéma megalkotása volt, amelyben a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósulnak meg.  

A benyújtott pályázatok alapján a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács tesz javaslatot a cím odaítélésére, amelyben a logisztikai parkok intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park vagy helyi logisztikai park minősítést szerezhetnek. 
Kiemelték, hogy  

a tanács február 20-ai döntése értelmében a 18 logisztikai park cím mellett 3 új, vidéki ipari park jöhet létre és további 4 végezhet területbővítést. 

 A közlemény szerint Magyarországnak kiváló adottságai vannak az áruszállítás területén, hiszen egyedülálló módon három fő közúti teherszállítási útvonalon is belépési pont az EU-ba, emellett pedig a gyorsforgalmi úthálózat szinte az egész ország területén könnyen elérhető.  

A logisztika szerepét növeli az is, hogy Magyarország a nyugati és keleti high-tech ipar és tőke találkozási pontja. 

 A logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, hiszen csaknem 2500 vállalat tevékenykedik ezen a területen, a szektorban 300 ezren dolgoznak, ezáltal körülbelül 100 ezer családnak ad megélhetést.  

Az ágazat jelenleg a GDP 5 százalékát állítja elő, és  

a kormányzat célja, hogy ez 10 százalékra nőjön, amivel tovább erősíthető a magyar gazdaság makrotérségeket összekapcsoló hídszerepe. 

A külföldi befektetések egyre inkább elérik a vidéki városokat is, így a folyamatos beruházásoknak köszönhetően a magyar ipari szektor tovább fejlődik, hozzájárulva a gazdaság növekedéséhez. 
Hazánknak tovább kell erősítenie a beruházás- és exportalapú gazdaságát, ki kell aknáznia a növekedési tartalékokat és javítania szükséges a versenyképességét. Ennek az egyik eszköze az ipari vállalatok által használt infrastruktúra fejlesztése, amelynek az alapja a szállítmányozás, a fuvarozás, a raktározás és a kapcsolódó szolgáltatások rendelkezésre állása. Ezek a logisztikai fejlesztések megközelítőleg 340 hektárnyi területen valósulnak meg, és körülbelül 370 milliárd forintos értéket képviselnek. További 39 logisztikai központ a jogszabály alapján jogosult a logisztikai park cím viselésére, így a magyarországi hivatalos logisztikai parkok száma 57-re nő. 

Az ágazat megerősítése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához, a háztartások megtakarításainak növekedéséhez és új munkahelyek teremtéséhez.  

A tanács feladata, hogy érdemben járuljon hozzá az ipari, logisztikai és technológiai parkok fejlődéséhez, így a hazai térségek vonzerejének és gazdasági teljesítményének növeléséhez. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn