A vállalkozásfejlesztés keretében 130 milliárd forintnyi 0 százalékos hitelt kapnak a kkv-k

Szerző: | 2024. február. 22. | Hazai, Technológia

A GINOP Plusz programon keresztül a kormány a következő időszakban 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére. Ebből 130 milliárdnyi forrás már a második negyedévtől kezdődően elérhetővé válhat, amely 0 százalékos célzott hitelekkel segíti a kkv-szektor versenyképességének megerősítését. 

A kormany.hu információi szerint az infláció sikeres visszaszorítást követően 2024-ben a kabinet fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fejleszteni a vállalkozásokat, új beruházásokra, a hatékonyság és a termelékenység érdemi növelésére van szükség. Ennek elérését támogatja a GINOP Plusz program I. prioritása is, amelyen keresztül a kormány elsősorban olcsó és célzott hitelekkel 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy ezek a források mielőbb a gazdaságba kerüljenek. 

 

Ezért a második negyedévtől kezdődően a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára a 450 milliárd forintos keretből 130 milliárdnyi könnyen elérhető, kedvező hitelprogramot indít a kormány. A KKV Technológia Plusz Hitelprogram célja a kkv-k olyan beruházásainak a támogatása, amelyek esetében a vállalkozások rövid és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást. 

A kölcsön Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható. Az igényelhető hitelösszeg nagysága 10 millió és 100 millió forint között lesz, amelyet a kormány 0 százalékos kamat mellett biztosít. 

Felhasználható új eszközök beszerzésére, így gépek, informatikai eszközök vagy megújuló energiaforrást hasznosító, azaz a zöldenergiát támogató technológiák megvásárlására, valamint a projekttel összefüggő immateriális javak beszerzésére. Emellett igénybe vehetők képzési és tanácsadási szolgáltatások. 

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram részletes termékleírását márciusban hirdethetik ki, a hitelkérelmeket, pályázatokat várhatóan áprilistól lehet benyújtani az országszerte megtalálható MFB-pontokon. 

Ezen a második negyedévben induló hitelprogramon túl a vállalkozások fejlesztését a harmadik és a negyedik negyedévben startoló további hitelprogramok fogják segíteni, amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium időben tájékoztatja a vállalkozásokat. 

 

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn