A legtöbb európai szerint Ukrajna elveszíti a háborút

Szerző: | 2024. február. 23. | Háború, Hazai, Kiemelt

Egy új közvélemény-kutatás rámutat: a magyarok, az olaszok és a görögök kifejezetten azt szeretnék, ha a Nyugat rávenné Kijevet a békekötésre.

Megnyomta a vészcsengőt az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (ECFR), miután publikálta saját közvélemény-kutatási adatait az ukrajnai háború megítélésérőlaz EU-s országokban.

A felmérés 12 európai ország több mint 17 ezer válaszadójának a véleményét összegzi, a legfontosabb megállapítása pedig az, hogy tízből mindössze egy európai gondolja úgy, hogy Ukrajna megnyeri a háborút – a legtöbben ráadásul úgy vélik, hogy a konfliktus végéhez „kompromisszumos rendezésre” lesz szükség.

Trump árnyéka?

Az elemzők szerint a mostani eredmények összefüggésben állnak az Egyesült Államok kongresszusában belpolitikai színezetet kapott ukrán segélycsomag beakadásával, valamint azzal, hogy egyre nagyobb az esély Donald Trump visszatérésére a Fehér Házba. A volt – és valószínűleg leendő – elnök többször hangot adott annak a szándékának, hogy megválasztása esetén azonnal kilépteti az USA-t az ukrajnai proxyháborúból, megszünteti a segélyezést és a békekötésre fog törekedni a felek között.

A kutatásban résztvevők 41 százaléka gondolta úgy, hogy az EU-nak vagy növelnie kell, vagy legalábbis a jelenlegi szinten szükséges tartania az Ukrajnába irányuló segélyeket, ugyanakkor

csupán egyötöde ért egyet azzal, hogy az Egyesült Államok kieső hozzájárulásait is Európának kellene mostantól kifizetnie.

A válaszadók harmada – a Magyarországon, Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban megkérdezettek körében – azt szeretné, ha az EU csökkentené az ukrán segélyek volumenét.

Magyar, olasz és görög elutasítás

Az adatok összegzése alapján három ország követeli a leghangosabban a békekötést:

Magyarországon a válaszadók 64, Görögországban 59, míg Olaszországban 52 százaléka szeretné, hogy a Nyugat valamilyen módon rákényszerítse az ukrán vezetést a háború lezárására – akár területi kompromisszumok árán is.

Mark Leonard, a felmérés társszerzője szerint sürgősen befolyásolni kell az európai közvéleményt, ezt pedig – miután az ukrán győzelembe vetett hit teljesen elenyészett – csak a háborús narratíva megváltoztatásával lehet elérni.

Mint írja, az európai háborúpárti vezetőknek az eddigi, Oroszország térdre kényszerítését és Ukrajna győzelmét középpontba állító kommunikáció helyett azt kellene hangsúlyoznia, hogy Ukrajna tartós katonai támogatása lehetőséget ad Kijevnek egy kedvezőbb alkupozíció kialakításához a béketárgyalások során.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn