Itt a legújabb hazai autógyár luxusmodellje – 84 millió forintért

Szerző: | 2024. február. 27. | Kiemelt, Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A BYD nem csak az alacsony árú autók piacán akar tarolni: az új Yangwang U9 a Ferrarinak és a Lamborghininek üzen hadat. A végsebessége 309 km/óra, 2,36 másodperc alatt éri el a százat, az ára pedig… na igen, bár bevezető, mégis felső kategóriás.

Nem áll le a világ legnagyobb elektromosautó-gyára. A Szegeden gyárat építő BYD kereskedelmi forgalomba küldi új modelljét, a Yangwang U9-est. Ursula von der Leyennek azonban ezúttal nem kell majd szubvencióellenes vizsgálatot indítani az olcsó kínai autók „világpiacokat legyaluló” hatása miatt, az új jármű ugyanis nem törekszik arra, hogy az árával fogja meg a vásárlókat. A 233 450 dolláros (1,68 millió jüan) elektromos csúcsjárgányt ráadásul először kizárólag Kínában lehet kapni, tengerentúli és európai terjesztésre csak a jövőben kerül sor.

Az autó 2,36 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, a végsebessége pedig 309,19 km/óra. A 820 kW-os villanymotorja 1100 lóerőnek felel meg, a maximális hatótávolsága pedig 700 kilométer. Az autót hivatalosan már tavaly bemutatták, a BYD leányvállalatának, a Yangwangnak ez a második luxuskategóriás járműve az U8 után. Abból a cég több mint 3600 eladott példánnyal büszkélkedhet, ami igen szép eredmény ebben az árfekvésben.

A végtelenbe és tovább

Az összehasonlítás a Ferrarival és a Lamborghinivel nem csupán nagyzási hóbort. A BYD vezetőtervezője ugyanis nem más, mint Wolgang Egger, aki korábban az Alfa Romeo, az Audi és a Lamborghini asztalára tette le a névjegyét a luxusmodellek megálmodása kapcsán.

Neki is köszönhető, hogy 2023 utolsó negyedévében a BYD a világ legnagyobbja lett azzal, hogy letaszította a trónról a Teslát az eladott autók számát illetően. Bár a márka valóban a (riválisokhoz képest) alacsony árkategóriáival tud nagyot robbantani, belefér termelésébe az Egger vezette úri huncutkodás is.

A BYD részvényei egyébként 4,7 százalékot ugrottak, amikor az elmúlt héten Vang Csuan-fu elnök bejelentette, hogy az idén a tervezett 200 millió jüan helyett annak dupláját költik részvény-visszavásárlásra. A vállalat szerint a lépés növeli a befektetői bizalmat, valamint stabilizálhatja és növelheti a BYD piaci értékét – amely jelenleg 72 milliárd dollár körül mozog.

***

Kapcsolódó:


Fotó: JustAnotherCarDesigner

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn