Itt az újabb kamatcsökkentés – várhatóan a következő hónapokban is marad az eddigi ütem 

Szerző: | 2024. február. 27. | Hazai

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 9 százalékra csökkentette az alapkamatot a kamatdöntő ülésén. A kamatcsökkentés gyorsítását a kedvező inflációs folyamatok tették lehetővé. Ugyanakkor a német gazdaság recessziója, illetve az olaj- és üzemanyagárak várható alakulása továbbra is óvatosságra int. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

Gyorsításról döntött a jegybank a kamatcsökkentés ütemében. Ez a lehetőség már a januári ülésen is a Monetáris Tanács előtt volt, azonban akkor a nemzetközi piaci hangulat és a forintra helyeződő nyomás miatt 75 bázispontos vágásról született döntés. Virág Barnabás egy múlt heti interjúban ismét kiemelte, hogy ezen az ülésen is vizsgálják majd a nagyobb csökkentés lehetőségét, de akkor nem foglalt állást. 

Az inflációs folyamatok jelentősen hozzájárultak a döntéshez 

A gyorsítást a kamatcsökkentési ciklusban elsődlegesen az inflációs folyamatok tették lehetővé.  

Januárban az áremelkedési ütem 34 hónap után visszatért a jegybanki célsávba és az év eleji átárazások mértéke is elmaradt a várakozásoktól. Így tehát a hazai inflációs folyamatok már nem indokolják a magas kamatkörnyezet fenntartását.  

Óvatosságra inthette ugyanakkor a jegybankot, hogy a nemzetközi piaci környezet továbbra sem tekinthető kedvezőnek. A recessziós félelmek, főleg a német gazdaság felszínre kerülő problémái, amelyek hatásai a tavalyi év végén már a magyar gazdaságba is begyűrűztek, rontják hazánk kockázati megítélését. Emellett a nagy jegybankok irányából is kedvezőtlen hírek érkeztek az elmúlt időszakban. Az USA gazdasága a várakozásoknál ellenállóbbnak bizonyult, a magas kamatszint ellenére nem mérséklődött a gazdasági aktivitás, amely  

lehetővé tette a Fed számára, hogy a piaci várakozásoknál tovább tartsa fenn a szigorú kamatkondíciókat, biztosítva az infláció letörését. Ez a dollár erősítésén keresztül rontotta a forint helyzetét.  

Ehhez hasonlóan az EKB részéről is legkorábban csak nyáron kerülhet sor a kamatkondíciók lazítására, ami a forint kamatelőnyének mérséklődését jelenti, és így egy gyengébb árfolyamot hozhat. 

 

Tovább folytatódhat a csökkentés, de óvatosságra is szükség van 

Ezzel együtt a magyar kamatkörnyezet továbbra is szigorúnak tekinthető, régiós összehasonlításban is, azonban az egy számjegyű alapkamattal már átléptünk egy lélektani határt, ami kedvező hatást gyakorolhat a hitelezésre és azon keresztül a fogyasztásra, valamint a beruházásokra.   

A következő hónapokban a jegybanki alapkamat-csökkentés tovább folytatódhat, eleinte az eddig jellemző 75–100 bázispontos ütemben,  

annak pontos mértékét a piaci környezet alakulása függvényében határozzák majd meg. Azonban legkésőbb a nyári hónapoktól kezdődően lassulhat a kamatcsökkentési ütem a kamatkülönbözet záródása nyomán. A kamatmérséklések folytatását továbbra is a visszafogott inflációs folyamatok segíthetik, itt  

a legnagyobb kockázati tényezőt az olajárak és azon keresztül az üzemanyagárak alakulása jelenti.  

Ellenben a nemzetközi piaci környezet várakozásaink szerint továbbra sem lesz támogató, nem számítunk rá, hogy akár a Fed, akár az EKB gyorsabb kamatcsökkentésbe kezdene, ezzel további mozgásteret teremtve az MNB számára.  

A piaci hangulat, kiegészülve hazánk kockázati megítélésével, pedig azért kiemelten fontos, mert befolyással van az árfolyamra, az árfolyamcsatorna pedig Magyarországon a monetáris transzmisszió legfontosabb szegmense. 

Kapcsolódó:

 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn