A jelentős vízfelhasználásra keresnek megoldást a nagy techcégek 

Szerző: | 2024. február. 29. | Társadalom, Technológia

A mesterséges intelligenciát működtető szervergépek rengeteg energiát és vizet igényelnek, később pedig még nagyobb erőforrás-szükségletre lehet számítani. A nagy techcégek is felfedezték a problémát, és igyekeznek növelni a hatékonyságot, valamint csökkenteni a vízigényüket.  

Mint arról már beszámoltunk, a mesterséges intelligencia fejlődése megannyi előnnyel kecsegtet, azonban olyan problémákat is generál, amelyeket érdemes minél hamarabb megoldani. Ezeknek a nagy nyelvi modelleknek a tanítása rengeteg energiát igényel. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatóinak 2019-es tanulmánya például megállapította, hogy egyetlen mesterségesintelligencia-modell természetes nyelvi feldolgozásra való kiképzése annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit öt autó a teljes élettartama alatt. 

Ráadásul a mesterséges intelligencia energiafogyasztása nem ér véget a képzési fázissal, hiszen az adatfeldolgozás és a feladatok elvégzése során is fogyaszt. Bizonyos esetekben ez a szokottnál is jelentősebb lehet, különösen akkor, ha nagy méretű alkalmazásokban, például adatközpontokban és felhőalapú számítástechnikai platformokon használják őket. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak 2020-as tanulmánya például úgy becsülte, hogy  

a mesterséges intelligencia 2025-re a globális villamosenergia-fogyasztás 10 százalékát is kiteheti, ha az alkalmazása a jelenlegi ütemben növekszik. 

Az energia mellett rengeteg víz is szükséges a rendszerek üzemeltetéséhez. A chatbot népszerűsége pedig egyre nő, ezzel együtt a vízigénye is.   

Hivatalos jelentések szerint a Microsoft vízfogyasztása 2021 és 2022 között 34 százalékkal ugrott meg, feltehetőleg az MI miatt. Fő versenytársa, a Google ugyanebben az időszakban 20 százalékos vízfogyasztás-növekedésről számolt be. Csak hogy perspektívába helyezzük,

ez a bővülés a két vállalatot nézve 6,435 milliárd liter vizet jelent. Az idő előrehaladtával pedig egyre nő az aggodalom az iható víz ekkora mennyiségben történő felhasználása miatt.  

Akadémikusok szerint a hatalmas népszerűsége miatt a mesterséges intelligenciának 2027-re 4,2–6,6 milliárd köbméterre, azaz az Egyesült Királyság éves vízfogyasztásának mintegy felére növekedne a vízigénye. 

Ez lehet a megoldás? 

A mesterségesintelligencia-modellek működését hatalmas szerverfarmok (ahol nagy számban találhatók meg szervergépek) biztosítják. Többféle technika is létezik, de gyakran vízre van szükség a hűtésükhöz. A meleg levegő áthalad a vízzel töltött hűtőpaneleken vagy hűtőtornyokban, majd elpárolog. A párolgás során a víz hőt von el a levegőből, így hűti azt. Így ez a folyamat csökkenti a víz mennyiségét, mivel egy része elpárolog. Azonban ezeket a rendszereket úgy tervezték meg, hogy a nem elpárolgott, de már felmelegedett víz visszakerüljön egy gyűjtőtartályba, ahol újra lehűthető, és újra felhasználható a hűtési ciklusban. Összességében valamennyi megmarad, mégis vizet veszítenek. 

Azonban úgy tűnik, a vállalatok elhatározták magukat: a Microsoft, a Meta és a Google azt tervezi, hogy 2030-ig megoldják, hogy több vizet juttassanak vissza a rendszerekbe, mint amennyit fogyasztanak, például a szivárgó öntözőrendszer-infrastruktúra javítását vagy a vizes élőhelyi rendszerek helyreállítását célzó munkák finanszírozásával. 

Az OpenAI szintén ludas a vízfelhasználást illetően. Egy hónappal a ChatGPT-4 megjelenése előtt egy a lakosok által benyújtott per szerint a West Des Moinesben található adatközpontklasztere a környék vízkészletének 6 százalékát élte fel. 

Shaolei Ren, a UC Riverside egyetemi docense szerint a cég régebbi, GPT-3-as modellje 10–50 válaszonként fél liter vizet használ fel. A GPT-4 pedig még fejlettebb, így több energiát igényel.  

A kutatók átfogóbb adatokat és átláthatóságot kértek az MI-cégektől, beleértve annak részletes lebontását, hogy a különböző számítástechnikai szolgáltatások mennyit fogyasztanak. 

Az OpenAI a Financial Timesnak elmondta, hogy látják a problémát, és igyekeznek javítani a hatékonyságon.  

A Microsoft szerint jelenleg „az MI-számítások az adatközpontok által felhasznált villamos energiának csupán a töredékét teszik ki, és együttesen a globális villamosenergia-ellátás mintegy 1 százalékát használják fel. Az, hogy ez mennyivel emelkedik, és hogy az MI növekedése hogyan befolyásolja a nettó nullához vezető globális versenyt, számos tényezőtől függ”

Az, hogy a mesterséges intelligencia sok vizet fogyaszt-e, relatív. Egy tanulmány szerint 17 nyugati államban a víz 88 százalékát a mezőgazdaság használja fel. Ehhez képest az MI épphogy csak kortyolgat. Azonban mindenképp jobb lenne, ha még kevesebbet fogyasztana.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn