A szélenergia fellendülésével az EU elérheti a 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célokat 

Szerző: | 2024. február. 29. | Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Rekordot döntött tavaly az új szélerőművek építése, és a szektorba történő beruházások is fellendültek. Ez feltüzelte a reményeket az Európai Unióban, hogy a közösség elérheti 2030-ra a kitűzött megújulóenergia-céljait – mondta a WindEurope nevű ipari lobbicsoport. 

A szélenergia-ágazat 2022-ben igencsak küszködött a magas infláció és kamatlábak, illetve az ukrajnai háború nyomán kiszámíthatatlanná váló energiapiac miatt. A múlt év azonban a „jelentős fejlesztések” éve volt a szektor számára – írta éves jelentésében a WindEurope. 

Hatalmas növekedés a befektetésekben 

Az offshore (tengerben felállított) szélerőművek tekintetében 30 milliárd euróra ugrott a befektetések összege, a 2022-es 400 millióról. Az EU-tagállamok rekordmagas, 16,2 gigawattnyi új szélenergiakapacitást állítottak fel tavaly,  

ennek 80 százalékát onshore, azaz szárazföldi erőművek teszik ki. 

Az engedélyeztetési folyamatok felgyorsítását szorgalmazó uniós politika fellendítette a szektort, a befektetések bevonzásához pedig hozzájárultak a blokk javaslatai a szélerőművek finanszírozásának elősegítésére, valamint az árak indexálása a kormányzati megújulóenergia-árveréseken – jelezte a lobbicsoport. 

Német- és Spanyolország egyaránt 70 százalékkal több szárazföldi szélerőművet engedélyeztetett 2023-ban, mint az azt megelőző évben. 

 

A blokk 2030-ra a kitűzött cél közelébe kerülhet 

Az ágazat európai gyártóinak ínséges időszakkal kellett szembenézniük az ellátási lánc problémái, az infláció és az eszközproblémák miatt – bár a dán Vestas (VWS.CO) turbinagyártó cég 2023 negyedik negyedévében ismét nyereségesen tudott működni. 

A WindEurope várakozásai szerint  

Európa évente átlagosan 29 gigawatt kapacitást fog felállítani 2024 és 2030 között, így az évtized végére eléri a 393GW összkapacitást.  

Ezzel jócskán a közelébe ér az EU 2030-ra kitűzött megújulóenergia-kapacitási célok eléréséhez szükséges 425GW-os aránynak. 

Így karnyújtásnyi távolságra kerülünk a 2030-as szélenergiacélok teljesítéséhez. Ez rendkívül motiváló!”  

– értékelt Pierre Tardieu, a csoport politikai vezetője. 

Múlt évben az EU figyelmeztette a tagállamokat, hogy saját energiacéljaik alapján a blokk nem fogja teljesíteni a 2030-as, 42,5 százalékos megújuló energiahasználat – beleértve a nap- és a biomasszaenergia – követelményét. 

A legnagyobb veszélyt az európai szélenergia terjeszkedésére most – a megújuló energiaforrások gyorsan növekvő aránya miatt – a villamosenergia-hálózatok korszerűsítésébe való beruházások lassúsága jelenti. 

(Forrás: Reuters) 

Kapcsolódó:  

 

Címlapfotó: MTI 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn