A Védelmi Innovációs Kutatóintézet elősegíti a magyar startupok piacra lépését 

Szerző: | 2024. február. 29. | Hazai

Új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) a NATO Innovációs Alappal együttműködve – mondta Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos.  

Együttműködésben Magyarország Londoni Nagykövetségével A nemzetközi finanszírozás fontossága a nemzetközi védelmi innovációban, NATO programok címmel eseményt szervezett a VIKI a NATO Innovációs Alap (NIF) székhelyén 2024. február 27-én Londonban.  

A rendezvényen a VIKI, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium felsővezetésén túl részt vettek jelentős magyarországi kockázati alapkezelők tulajdonosai, a NIF és a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) vezetői, jeles brit üzletemberek éskülföldi (brit, kanadai, ausztrál) diplomaták . 

A rendezvényt Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos és Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete nyitotta meg. Felszólalt Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár és Patrick Sikorsky, a NIF közép-kelet-európai teljesítményéért és ökoszisztémájáért felelős vezetője is.  

Az eseményen részt vett továbbá Gerlaki Bence gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért felelős helyettes államtitkár, valamint a magyar alapkezelők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra és a NIF tevékenységének megismerésére. 

 

A VIKI célja, hogy lehetőségeket teremtsen a kettős felhasználású technológiákat fejlesztő magyar startupok számára a piacra jutásban, és erősítse Magyarország NATO-n belüli szerepvállalását.  

Ezért a VIKI szorosan együttműködik a NATO Innovációs Alappal, annak a hazai sikeres tőkepiaci szereplőkkel való összekapcsolása érdekében. A londoni eseménysorozat is ezt a célt szolgálta.” – hangsúlyozta Dr. Porkoláb Imre. A rendezvény megalapozza az először 2023 szeptemberében megrendezett NATO Innovációs Hét idei megszervezését is, amelynek keretében a Szövetség innovációval foglalkozó csúcsszerveinek képviselői látogatnak majd Budapestre, hogy megismerjék a magyar innovációs ökoszisztémát. 

A NIF kockázati tőkealapként lehetővé teszi a stratégiai célú befektetéseket a Szövetség számára kritikus jelentőségű, kettős felhasználású (védelmi és polgári), feltörekvő és felforgató technológiákat fejlesztő startupvállalkozásokba. E mögött az a felismerés áll, hogy a csúcstechnológiát fejlesztő startupok – a piacra jutáshoz szükséges hosszabb idő és a fejlesztés tőkeintenzitása miatt – nehézkesen találnak befektetőket.  

E nehézséget a NIF oly módon hidalja át, hogy korai fázisban lévő fejlesztésekre összpontosítva, hosszú távú (15 éves) befektetéseket hajt végre.  

A NIF emellett más innovációs kockázati tőkealapokba is befektet, amennyiben az adott befektetés összhangban áll az Alap stratégiai célkitűzéseivel. 

Kapcsolódó:

 

Címlapfotó:  MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn