Az Apple kiszáll az EV-versenyből 

Szerző: | 2024. március. 1. | Technológia

Az Apple bejelentette, hogy sztornózza az elektromos autókra irányuló projektjeit, és az erőforrásait inkább a mesterséges intelligenciára koncentrálja. 

Az Apple kiszáll, mielőtt belépett volna 

Az Apple körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kezdte el felépíteni a Project Titant, és 2017-ben kapott engedélyt autonóm autók tesztelésére Kaliforniában. Nem sokkal később a vállalat felvette Doug Fieldet, a Tesla korábbi mérnök alelnökét. 2019 januárjában azonban az Apple a projekten dolgozó 200 alkalmazott ötödét elbocsátotta. A héten kedden pedig bejelentette munkatársainak, hogy leállítja a „Project Titan” kódnév alatt ismert elektromos autók (EV-k) kifejlesztésére létrehozott projektjét, és a továbbiakban inkább a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentrál. 

Bár meglepő az Apple döntése, a jelenlegi helyzetében teljesen logikus, hiszen az EV-értékesítések növekedése mind az induló vállalkozások, mind a már befutott szereplők esetében világszerte lassul, mivel a fogyasztókat továbbra is aggasztják a magasabb árak és a töltéssel kapcsolatban felmerülő, például infrastrukturális problémák.  

Ugyan a számok még mindig növekvő tendenciát mutatnak, az EV-Volumes adatai szerint az akkumulátoros járművek piaci részesedése tavaly 2,8 százalékponttal 15,8 százalékra nőtt, míg 2022-ben 4,7 százalékpontos volt az emelkedés. Egyes régiókban, például az Egyesült Királyságban pedig csökkent a piaci részesedés. Így a Reuters szerint az Apple a projektben dolgozó alkalmazottaik egy részét a mesterséges intelligencia részlegéhez helyezi át

A verseny pedig igen szoros az EV-gyártók között. A kínai BYD kapacitásban és az eladott autók számát tekintve is óriássá nőtte ki magát. Mondhatjuk, hogy jelenleg két király osztozik a trónon: a Tesla összességében megnyerte a 2023-as versenyt 1,81 millió leszállított járművel, míg a kínai vállalat 1,58 millió elektromos példányt értékesített, az utolsó negyedévben azonban megelőzte a riválist: Elon Musk bevételeit 484 ezer új Tesla-tulajdonos gyarapította, a BYD pedig 526 ezer darabról állított ki számlát. Trónfosztásról talán korai még beszélni, de ha a kínai gyártó így hasít az idén is, könnyen lehetséges egy tartós helycsere. Ami világos: a két óriás mellett az elektromosjármű-piacon egy darabig senki nem rúghat labdába – még egy olyan népszerű márka sem, mint az Apple.  

Pozitív az EV-jövőkép 

Az iparág mindezek ellenére arra számít, hogy később jóval népszerűbbé válnak az EV-k, elsősorban a kormányok zöldintézkedéseinek köszönhetően. Az uniós törvényhozók például abban állapodtak meg, hogy 2035 után már tilos lesz fosszilis tüzelőanyaggal működő járművet vásárolni

Az önvezető autók számára azonban nem ilyen rózsás a helyzet. A Cruise például egy módosított Chevrolet Bolt vezető nélküli elektromos robottaxi szolgáltatást működtetett többek között Kaliforniában, azonban baleset történt: 2023 októberében egy ilyen robottaxi elütött egy gyalogost, aki életveszélyesen megsérült, így a vállalat elvesztette a nép bizalmát. A Ford teljesen eltávolodott ettől a technológiától, és inkább a vezetéstámogató rendszerekre összpontosít, amelyek kevesebb költséggel járnak és hamarabb bevethetők – állítja a The Financial Times. 

Az Apple-nek van mit behoznia 

Az almás cég feltehetően azért is csoportosítja át erőforrásait, mivel a hasonló vállalatokhoz viszonyítva igencsak le van maradva a mesterségesintelligencia-fejlesztést illetően. Amikor az Apple először mutatta be a virtuális asszisztensét, a Sirit, akkor az úttörő technológiának számított. Különleges volt, hiszen beszélgethettünk vele, szinte emberien válaszolt a kérdéseinkre. Azonban az évek alatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt többek között a Google Bard névre keresztelt, szintén beépített asszisztense már jóval többet tud nála.    

Azonban amellett sem mehetünk el, hogy az Apple is produkált ezt-azt az elmúlt időszakban: nemrég dobta piacra a kiterjesztett- és virtuális valóság szemüvegét, a Vision Pro-t, ami bár nem az első a piacon, mégis van olyan népszerű, mint a versenytársai.  

Több videó is kering az interneten, ahol bevásárlóközpontokban, az utcán, de még vezetés közben is viselik az eszközt. Bár a vállalat nem osztotta meg az eladási adatokat, egyesek azt feltételezik, hogy január 19. és február 2. között körülbelül 200 ezer Vision Prót vásároltak. Daniel Ives, a Wedbush Securities elemzőjének becslése szerint az Apple 2024-ben 600 000 darab Apple Vision Pro-t fog eladni. Azonban a befektetők további, mesterséges intelligenciával kapcsolatos újdonságokat várnak a cégtől. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn