Indul a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó tájékoztatás 

Szerző: | 2024. március. 1. | Hazai

Egy új kormányrendelet értelmében az élelmiszer-kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, ha az előre csomagolt termékek kiszerelése a korábbihoz képest csökkent. 

Az olyan hatékony és eredményes intézkedéseknek köszönhetően, mint az online árfigyelő rendszer vagy a kötelező akciózás, az infláció októberben egy számjegyűre, januárban pedig 3,8 százalékos szintre zuhant. 

Az elmúlt hónapokban sok országban kiemelt figyelmet kapott az a jelenség, miszerint bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan az adott árucikk kiszerelési mennyisége csökken. Ezen megtévesztő gyakorlat azt eredményezheti, hogy a fogyasztók a megvásárolt termékekből a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért. 

Az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1/2024. (I. 9.) kormányrendelet értelmében ezért mától  

az 1 milliárd forint feletti árbevételt elérő élelmiszer-kereskedők kötelesek figyelemfelhívó tájékoztatással jelezni vásárlóik számára, ha az általuk árusított előre csomagolt termékek kiszerelése – különösen a tömege vagy a térfogata – a gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. közöttihez képest csökkent. 

A tájékoztatási kötelezettség – fő szabály szerint – a csökkentett kiszerelésű termék forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig áll fenn. Tájékoztatási kötelezettségüknek a kereskedők akkor tesznek eleget, ha az üzleteik bejáratánál jól látható módon elhelyezik a jogszabályban meghatározott méretű és szövegű információs táblát, valamint a kiszerelés csökkentését közvetlenül a termék mellett is jelölik. 

A kereskedő tájékoztatási kötelezettségének teljesítése érdekében a gyártó, a magyarországi forgalomba hozó és a beszállító köteles a kiszerelési egység csökkentésével érintett árucikk vonatkozásában megfelelő módon tájékoztatni a kereskedőket. 

A vásárlók az érintett termékekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) holnapján elérhető nyilvános adatbázisból is tájékozódhatnak. A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatalok hivatalból ellenőrzik, azok be nem tartását pedig szigorúan fogják büntetni.  

A tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén a hatóság termékenként akár 1 millió forint közigazgatási bírságot is kiszabhat. 

A Nébih honlapján március 1-jétől elérhető nyilvános adatbázisba a gyártók, a magyarországi forgalomba hozók és a beszállítók február végéig több mint 500 terméket töltöttek fel, amelyek kiszerelési mennyisége 2023. július 1-je óta csökkent. A kisebb kiszerelésű termékek 80 százaléka élelmiszer, míg a fennmaradó 20 százalék között is jelentős azon árucikkek száma, amelyek a mindennapi vásárláskor az emberek kosarába kerülnek – ezek leginkább a szépségápolási, illetve háztartási termékek. 

A kormány célja, hogy az intézkedésen keresztül

felhívja a vásárlók figyelmét a kiszerelési mennyiség változására, ezáltal segítse a tudatos és körültekintőbb döntést.

Mindez végső soron támogathatja a fogyasztás helyreállítását is, ami a munkaerőpiaci aktivitás további növelése és a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása mellett a gazdasági bővülés helyreállításának és a dinamikus, 4 százalék körüli GDP-emelkedés elérésének az egyik legfontosabb eleme. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn