A Meta taposta ki az utat, mégis az Apple viseli a koronát 

Szerző: | 2024. március. 3. | Technológia

Nemrég vált elérhetővé az Apple Vision Pro kiterjesztettvalóság-szemüveg, amely nagy népszerűségnek örvend. A kínai Oppo pedig nem szeretne kimaradni a hasonló technológiák fejlesztéséből, és saját okosszemüveget fejleszt.  

Az Apple tavaly nyáron, a Worldwide Developers Conference rendezvényen mutatta be először a kiterjesztett- és virtuálisvalóság-szemüvegét, amelyen keresztül egy egészen új világba kerülhetünk, de nem teljesen virtuális, azaz kiterjesztett valóságot is vetíthet a szemünk elé. Ez lényegében azt jelenti, hogy a látott térnek csupán egy részét fedik le kézzel nem megfogható elemek.  

Az Apple Vision Pro a borsos ára ellenére igen népszerűvé vált. Több videó is kering az interneten, ahol bevásárlóközpontokban, az utcán, de még vezetés közben is viselik az eszközt. Bár a vállalat nem osztotta meg az eladási adatokat, egyesek feltételezik, hogy január 19. és február 2. között körülbelül 200 ezer Vision Prót vásároltak. Daniel Ives, a Wedbush Securities elemzőjének becslése szerint az almás cég az idén 600 ezer Apple Vision Prót fog eladni.  

Okosszemüveget dob piacra az Oppo 

Kína a szankciókkal teli nehéz helyzete ellenére igyekszik tartani a lépést a nagyokkal. Az Oppo okostelefon-gyártó vállalat a barcelonai Mobile World Congresseseményen jelentette be a hangasszisztenssel ellátott kiterjesztettvalóság-szemüvege, az Air Glass 3 prototípusát. 

A cég részéről elmondták, hogy az AR-szemüvegébe beépített, hanggal vezérelhető asszisztensét a kínai techóriás saját nagy nyelvi modellje, az AndesGPT hajtja. Hozzátették, hogy a hangalapú asszisztens jelenleg csak Kínában érhető el. Emellett beszéltek e funkció hasznosíthatóságáról is: képes információval szolgálni, beszélgetést folytatni és még egy utazás megszervezésében is segítséget nyújthat. Emellett, összehasonlítva az Apple termékével, várhatóan a Glass Air 3 egy sokkal könnyebb, hétköznapi viseletre szánt szemüveg.  

Az eszköz egyelőre csak prototípus, és nem biztos, hogy az Oppo végül kereskedelmi forgalomba hozzaazt. Azonban a cég részéről úgy látják, ez egy olyan terület, ahová érdemes befektetnie az erőforrásait. És nem is lőnek mellé: az IDC piackutató cég 2023-ra mindössze 500 ezer AR headset eladását prognosztizálta, ám ez 2027-re 6,8 millióra emelkedhet. 

A Meta is új termékkel rukkolhat elő 

A Meta a többieknél jóval korábban belépett erre a piacra. Azóta több szemüveget is piacra dobott, legújabb AR-VR megoldása, a tavaly októberben elérhetővé vált Quest 3 azonban nem robbant akkorát, mint az Apple terméke. November végéig körülbelül 69 ezret adtak el belőle. Mondhatjuk, hogy nem volt jókor jó helyen.  

Azonban egy friss jelentés szerint a Meta hamarosan új termékkel rukkol elő: 2025-ben az LG partnerségével piacra kerülhet az AR-VR-technológiával ellátott Meta Quest Pro 2, amely a várakozások szerint komoly riválisa lehet az almás vállalat termékének.  
 
A koreai Hankyung jelentése szerint Mark Zuckerberg február 28-án találkozott az LG vezérigazgatójával, Cso Ju-Vannal (Cho Joo-Wan), hogy a dél-koreai cég és a Meta partnerségének a végső részleteit tisztázzák. Ez az együttműködés nemcsak azt jelenti, hogy az LG gyártja a következő generációs headsetet, hanem esetleg az operációs rendszert és mindenféle eszköz integrációját is biztosítja majd. A hírek szerint a Meta Quest Pro 2 piacra dobását 2025 második negyedévére tervezik.  

Az új jelentés egyik legérdekesebb részlete, hogy a Meta az LG WebOS operációs rendszer egy egyedi verzióját tervezi használni. Erről sokan úgy tartják, hogy valójában remek termék, azonban az iOS és az Android mellett nem tudott érvényesülni

Tehát bár a Meta az első között lépett az AR-VR-technológia piacára, mégis az Apple Vision Pro izzította fel az érdeklődést a hasonló termékek iránt. Bár így a Meta egyelőre lemaradásban van, a kedvezőbb árainak és a jövőben várható fejlettebb technológiájának köszönhetően minden esélye megvan arra, hogy népszerűbbé váljon az almás vállalat termékénél.  

Azonban az is megeshet, hogy hiábavaló a verseny kettejük között, mivel az eszközeik nehezek, és bár hordozhatók, sokan panaszkodnak arra, hogy egy idő után kényelmetlenek. Itt jöhet be a képbe az Oppo terméke, amely valóban hasonlít egy mindennap gond nélkül hordható szemüvegre – már csak piacra kellene dobnia.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn