Az orosz és a szlovák külügyminiszter leült tárgyalni

Szerző: | 2024. március. 4. | Háború

Blanar és Lavrov Törökországban találkozott, Magyarország után tehát újabb EU-s tagállam tartja fontosnak a diplomáciai csatornák fenntartását.

Juraj Blanar szlovák külügyminiszter az Antalyai Diplomáciai Fórumon tárgyalt orosz kollégájával március 2-án. Szlovákia ezzel csatlakozott azon kevés európai országhoz, amely közvetlen és a legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolatot tart fenn Moszkvával.

Robert Fico miniszterelnök kijelentette, hogy a találkozó országa kiegyensúlyozott külpolitikájának kiváló példája volt.

Blanar és Lavrov szót ejtett a Svájcban rendezendő ukrajnai „békecsúcsról” is, miután Szlovákia álláspontja változatlan:

a háborúnak nem lesz katonai megoldása, ezért haladéktalanul tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket.

Szlovákia álláspontja a nemzetközi jogi normák, így a területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartásán alapul, ugyanakkor ellenzi egy vasfüggöny létrehozását az EU és Oroszország között.

Lavrov Magyarországot említi

Az orosz külügyminisztérium eredményesnek nevezte a találkozót, és reményét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai újra erősödni fognak.

Lavrov a konferencián kijelentette: Oroszország szívesen működik együtt olyan országokkal, mint Szlovákia vagy Magyarország, amelyek a nemzeti érdekeket helyezik előtérbe,még akkor is, ha az EU- vagy NATO-tagságuk kihívást jelent. „Így még jobban értékeljük Fico miniszterelnök és kormánya azon képességét, hogy saját véleményt alkot a világról” – mondta az orosz külügyminiszter.

***

Fotó: MTI/AP/Halil Hamra

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn