Újabb mérföldkő a zöldátállásban: megalakult a Nemzeti ESG Tanács 

Szerző: | 2024. március. 6. | Hazai, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az ESG (Environmental, Social, Governance), azaz a környezeti hatások vizsgálatát, a társadalmi kérdések kezelését és a felelős vállalatirányítást célzó keretrendszer, amelyet az Európai Unió immáron jogszabályi szintre emelt. A kormány célja, hogy az uniós kötelezettségeknek történő megfelelés során a lehető legönállóbb, a nemzeti sajátosságokra leginkább reflektáló rendszert alakítsa ki a magyar vállalkozások számára, ezért megalakította a Nemzeti ESG Tanácsot.

A hazai gyakorlat időben történő kialakításával megakadályozható, hogy a hazai cégek versenyhátrányba kerüljenek az unió belső piacán. 

A kormány 2023 végén terjesztette be az ún. ESG-törvényt (2023. évi CVIII. tv.), amelyet az Országgyűlés elfogadott, létrehozva ezzel a nemzeti ESG-keretrendszert, amelynek célja, hogy a világgazdaság fenntartható működésre történő átállása során a magyar vállalatok versenyképességét garantálja. 

Az ESG-törvény értelmében a nemzetgazdasági miniszter felelős azért, hogy létrehozza a Nemzeti ESG Tanácsot, amely intézménynek lényeges a szerepe az ESG-beszámoló minimális követelményeinek meghatározásában.

E beszámoló a hazai keretrendszer egyik lényegi eleme, amely a fenntarthatósági kérdésekben közzétett információk összességét jelenti, a vállalkozás politikájával, intézkedéseivel, mérőszámaival és céljaival összefüggésben.  

Az ESG-beszámoló célja tehát a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése, illetve annak mérhetővé tétele, hogy a három pillérnek milyen mértékben felelnek meg. 

A tanács elnöke a nemzetgazdasági miniszter. A tanácsot a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, az Energiaügyi Minisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, valamint a vállalati és a civil oldal képviseletében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által delegált tagok alkotják. Emellett tanácskozási joggal részt vehet a Tanács ülésein az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn