A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt 

Szerző: | 2024. március. 9. | Hazai

A költségvetés a válságokban is helyt állt, a rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához. A kormány célkitűzése az, hogy a hiányt és az államadósságot fokozatosan csökkentse. 

Február végéig nyugellátásokra 1420,7 milliárd forintot fordított a kormány a dupla nyugdíjjal együtt, míg gyógyító-megelőző ellátásra 386,3, kamatkiadásokra pedig 855,4 milliárd forintot fizetett ki a kabinet. Az államháztartás központi alrendszere február végén 1704 milliárdos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1759,5, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok viszont 79,0 milliárdos többletet mutattak – áll a pénzügyminisztérium sajtóközleményében.  

Nyugdíjra fordított összegek 

A februári költségvetési képet nagyban árnyalja, hogy az áfa-bevételek szezonalitása miatt e hónapban rendszerint több százmilliárd forinttal alacsonyabb bevétel képződik, mint egy átlagos hónapban. Ennek oka, hogy az előző év negyedik negyedéves bevallásához kapcsolódó áfakiutalásokat a költségvetés legnagyobb részben ilyenkor téríti vissza.  

A kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven  

az idei évben is kifizette a 13. havi nyugdíjat.  

Ennek költségvetési hatása februárban – az alapnyugdíjjal együtt, a nyugdíjszerű ellátásokat is beleértve – 1041 milliárd forintot tett ki. Az első két hónapban a nyugellátásokra fordított összegek elérték az 1420,7 milliárd forintot. 

Jelentős kamatkiadások 

Tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak februárban. A kamatkiadásokra fordított források 855,4 milliárd forintot tettek ki. 

A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett. A fenntartható gazdaságnövekedés érdekében a kormány 

a következő években 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt.  

Így a veszteség mértéke az idei évben 4,5, jövőre 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn