Ferenc pápa: Ukrajnának tárgyalnia kell Oroszországgal

Szerző: | 2024. március. 11. | Háború

A Szentatya szerint a tárgyalás nem egyenlő a megadással, de Ukrajnának szüksége lenne rá, mielőtt a dolgok még rosszabbra fordulnak.

Ferenc pápa a svájci RSI-nek adott, hamarosan megjelenő interjúban válaszolt az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésekre – adta hírül a Reuters.

Úgy vélem, az a legerősebb, aki képes áttekinteni a helyzetet, gondol az emberekre, és hajlandó a fehér zászló alatt tárgyalásokat kezdeni” – fogalmazott a Szentatya, hozzátéve: „tárgyalni bátor dolog. Amikor azt látod, hogy vereséget szenvedtél, elég bátornak kell lenned hozzá”.

Ferenc pápa arra is rámutatott, hogy a tárgyalások megkezdéséhez egy közvetítő országra lesz szükség – ő személy szerint Törökországot ajánlotta. Az interjú készítésének időpontjában még nem tudhatta, de Recep Tayyip Erdoğan török elnök Zelenszkijnek a március 9-i találkozójukon valóban felajánlotta a segítségét a béketárgyalások megkezdéséhez, ám az ukrán elnök kijelentette: csak a saját békeformulája elfogadása érdekében hajlandó tárgyalni Moszkvával, amely tartalmazza az oroszok kivonulását az elfoglalt területekről – beleértve a Krímet is. A Kreml komolytalannak nevezte, és teljességgel kizárta, hogy ilyen feltételekkel tárgyalóasztalhoz üljön.

A pápának nem ez az első kísérlete a háború megállítására. Tavaly Matteo Zuppi vatikáni bíborost küldte Kijevbe, Moszkvába és Washingtonba, hogy rábeszélje a feleket a tárgyalások megkezdésére. Akkor nem járt sikerrel.

Arra a kérdésre, hogy személyesen vállalná-e a közvetítői szerepet, a Szentatya csak annyit felelt: „Itt vagyok”.

Nem tetsző mondatok

Ukrajna vatikáni nagykövetsége az X-en reagált Ferenc pápa szavaira. Ahogy fogalmaztak:
„A következetesség nagyon fontos. Amikor a harmadik világháborúról beszélünk, ami most zajlik, le kell vonnunk a második tanulságait: komolyan gondolta volna bárki, hogy béketárgyalásokat folytasson Hitlerrel? Csak egy tanulság lehet: ha véget akarunk vetni a háborúnak, mindent meg kell tennünk, hogy megöljük a Sárkányt!”

Dmitro Kuleba külügyminiszter (akit a hírek szerint hamarosan kirúg Zelenszkij) is az X-en üzent Ferenc pápának. Mint írja: „Az a legerősebb, aki a jó és a rossz közötti harcban a jó oldalára áll ahelyett, hogy megpróbálná őket azonos alapokra helyezni. A zászlónk sárga és kék. Soha nem emelünk fel más zászlót. Köszönjük Őszentségének a békéért mondott imáit, és továbbra is reméljük, hogy kétévnyi pusztító háború után Európa szívében a pápa lehetőséget talál arra, hogy apostoli látogatást tegyen Ukrajnában.”

***

Fotó: Volodimir Zelenszkijt fogadja Ferenc pápa a Vatikánban, 2020. február 8-án
MTI/EPA/AP pool/Gregorio Borgia

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn