Kivezetik a kkv-kamatstopot, de így sem kell aggódnia a vállalkozásoknak 

Szerző: | 2024. március. 14. | Hazai

A célzott intézkedéseknek köszönhetően letörtük az inflációt, és folyamatosan csökkennek a kamatok, ezért 2024. április 1-jével kivezetik a kkv-kamatstopot. 

Az intézkedés több mint 50 ezer kkv-n segített. A családok mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, mivel a koronavírus-járvány, majd az elhúzódó háborúra adott hibás válaszok következtében rendkívüli mértékben megemelkedett a jegybanki alapkamat, ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke. A kormány ezért korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét a családok mellett 2022. november 1-jétől kiterjeszti a kkv-kra is annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe vállalkozások százait és ezreit, így a magyar munkahelyek se kerülhessenek veszélybe. 
 
Az intézkedés 17 hónapon keresztül védte a hazai vállalkozásokat a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az infláció 4 százalék alá csökkentésének, a javuló gazdasági helyzetnek, valamint az elmúlt időben végbement kamatvágásnak köszönhetően  

a kkv-kamatstop kivezetésére úgy kerülhet sor, hogy egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni. 

Az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeként a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-jéig a kkv-kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá esik. 
 
Az intézkedés bevezetésekor a vállalati kölcsönök szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinten volt, míg a kormány intézkedése ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (3 havi BUBOR) szinten rögzítette. Az intézkedés így a bevezetése óta mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar kkv törlesztési terheit és megközelítőleg 1500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett. 
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködésének eredményeként a hitelintézetek vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR – mint referenciakamat – feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik.  

Mindez 24 százalékponttal csökkenti a vállalati kölcsönök kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához. 

A kormány felhívja a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét, hogy a mérséklődő kamatok és a kabinet intézkedéseinek köszönhetően a kkv-kamatstoppal érintett hitelszerződések esetében lehetőségük nyílt azok kedvezőbb konstrukcióra történő lecserélésre. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn