Valamikor csak egy pizzát lehetett venni 10 ezer bitcoinból 

Szerző: | 2024. március. 17. | Hazai

A TrendFM-en hallható Fintech Világa műsorban Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója ez alkalommal is Mogyorósi Attilát, a CoinCash társalapítóját látta vendégül.

Mogyorósi 2015-ben ismerkedett meg a bitcoinnal. Akkoriban még kevés embert érdekelt a kriptó, a rendszeres havi felhasználók száma a világon körülbelül 1–5 millió fő volt. Alapítótársával, Galántai Gáborral azonban már akkor nagy fantáziát láttak a technológiában. 2017 elején alapították meg saját vállalatukat, a CoinCasht, az év második felében pedig beindult a bikapiac, ami beemelte a kriptovalutákat a köztudatba, így a cég is jelentős sikereket könyvelhetett el. 

A CoinCash 2017-ben ki is helyezte az első bitcoin-ATM-eket, ami után egy egész hálózatot épített ki Magyarországon. 2021-ben felvásárolták legnagyobb versenytársukat, a MrCoint, ezzel gyakorlatilag egységesítették a magyar forintos bitcoinárfolyam-jegyzést a retailpiacon.  

Bitcoin pizza day – minden sztoriban van egy magyar szál 

A bitcoin kezdeti éveiben csak pár tucat node üzemeltette a hálózatot, ami azt jelentette, hogy a bányászok körülbelül 10 percenként kaptak nagyjából 50 bitcoint. Hanyecz László korai bitcoinprogramozó volt, aki még 2010-ben rakott ki egy posztot a Reddit nevű közösségimédia-oldalra, hogy szeretne két pizzát venni 10 ezer bitcoinért, és hogy lenne-e valaki, aki kihozná neki – a jelentkezőre végül 2 hetet kellett várni, de sikerült nyélbe ütni a tranzakciót.

Ezt az eseményt tekintik a bitcoin első kereskedelmi felhasználási esetének a világon. 

A kriptopiac jövője 

A kriptovalutáknak megvan az a tulajdonsága, hogy nagyon kileng mind pozitív, mind negatív irányba. Az inga az elmúlt években az utóbbi felé lengett ki, éppen ezért a következő 1–2 év rendkívül ígéretes lesz a bitcoin számára Mogyorósi szerint. A szabályozók kriptovaluták iránti pozitív hozzáállása (pl. bitcoin-ETF-ek bevezetése) és a retail irányába megnövekedett érdeklődés miatt fokozott várakozással tekint az elkövetkezendő évre. Úgy véli, hogy a következő bikapiac során az árfolyam 100–150 ezer dollár közötti értéket is elérhet. 

A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn