Enyhül az EU-s járműszigor: 2035-től maradhatnak legalább a hibridek

Szerző: | 2024. március. 20. | Hazai, Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A hazai járműipari szektor motorját a folyamatosan érkező nagyberuházások hajtják, a keresleti oldalon ugyanakkor kihívásokkal néz szembe az autópiac. Az új gépkocsik értékesítését a jövőben egyre inkább felfutó nyílt végű lízingelés dobhatja meg – derült ki az MBH Bank ágazati kitekintő rendezvénysorozatának járműipari trendekről szóló sajtóbeszélgetésén.

Tavaly a gazdaság némi lassulása ellenére tovább nőtt a járműipar Magyarországon, derült ki az MBH Bank keddi tájékoztatóján. Mivel idehaza kiugróan nőttek az autóipari beruházások is, így a teljes nemzetgazdasági kibocsátásban a gépkocsigyártás aránya már csaknem tízszázalékos. A bruttó hozzáadott értékben pedig immár mintegy 3,5 százalékkal részesül a szektor. Továbbá az energiatárolókat gyártó kapacitások kiépülésével

a jármű-előállítás és az ahhoz kapcsolódó üzemek a magyar ipar egyik fő ágazatává fejlődnek.

Amíg tehát tavaly 5,5 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása, a gépkocsigyártásban az általános visszaesés dacára is nőtt a termelés. Ráadásul a járműipari beruházások volumene 2023-ban kiugró módon, nem kevesebb mint 41 százalékkal nőtt az MBH Bank ágazati elemzési vezetője, Szabó Melinda szerint. Az elektrifikáció ugyanakkor óriási kihívások elé állítja az ágazat szereplőit, mindeközben a kínai gépkocsimárkákkal új versenytársak is érkeztek. A szakember elmondta, hogy a beszállítói ágazat jelentősége az autógyárak teljesítményének nagyjából a felét képviseli, ezáltal az összes ágazati hozzáadott érték körülbelül 6 százalékos. Szabó Melinda rámutatott, hogy a német gazdaság problémái beárnyékolják az idei és a jövő évi kilátásokat.

Ugyanakkor Horti Flóra, az MBH Bank szenior ágazati elemzője szerint a járműgyártás húzóereje az export marad, mivel a belső újautó-piac még európai mércével mérve sem generál számottevő eladási mennyiséget. Az előző évben a világszerte történt újgépjármű-eladások 21 százaléka Európához kapcsolódott, és ezen belül csupán nagyjából 0,7 százalék, azaz összességében kevesebb mint 108 ezer új autót értékesítettek Magyarországon. Dacára annak, hogy jelentősen le vagyunk maradva az Európai Unió átlagától az egy főre jutó személygépkocsik számát tekintve. Itthon 426 jármű jut ezer lakosra, holott az EU átlaga 563, és e téren csak Románia, illetve Lettország áll mögöttünk.

Hanczár Zsolt, az MBH Euroleasing értékesítési vezetőjének elmondása szerint a gépkocsipiac – továbbá az autófinanszírozás – bővülése a fentiek okán is kulcsfontosságú Magyarországon. A járműpark korát nézve nem állunk a legjobban: míg a mi átlagos gépjárműéletkorunk körülbelül 15, addig ez az érték az Európai Unió átlagában jellemzően 11 év körül alakul. Holott az új autók vásárlásakor alapvető kérdés a pénzintézeti finanszírozás, és a döntést könnyíti, ha több elérhető konstrukció, köztük többféle lízingopció is akad.

Ilyen lehetőséget ad a magánszemélyek nyílt végű pénzügyi lízingjének meghonosítása. Ez Európa nyugati felén jó ideje megoldást jelent a drágább járművek értékesítésének támogatására. Elvben elérhető, de magánemberek esetén nem éri meg a nyílt lízingkonstrukció, így egy ilyen szabályozói változás jót tenne az autópiacnak nemcsak az új, de a használt járművek adásvétele kapcsán is.

Záhonyi Ádám, az MBH Bank nagyvállalati ügyfélkapcsolatok vezetője azt emelte ki, hogy az egyelőre a magas forintkamatok nem könnyítik meg az autó- és más járműkereskedők életét. A kereslet 2023-ban jellemző csökkenésével a készletek megnőttek, ami finanszírozási kihívásokat hozott számukra. Ezt enyhítették tavaly a központilag támogatott kölcsönök – Széchenyi Kártya Program, Baross Gábor Program. Idén azonban már a saját forrású euróhitelek mellett a forintkölcsönök is egyre nagyobb teret nyernek, így ez év nyarára várhatóan egyensúlyi állapotba kerülhet a kereslet és a kínálat a járműpiacon.

További részletek itt.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: mbhbank.hu

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn