Fed: magas maradt az alapkamat, de gyorsabban nőhet idén az USA 

Szerző: | 2024. március. 21. | Világgazdaság

Az USA idei gazdasági növekedését érdemben felfelé, 2,1 százalékosra módosította szerda esti ülését követő közleményében az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. Bár Amerikában a vártnál némileg magasabb lett az infláció, a következő években folyamatos csökkenést vár a Fed.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

Nem okozott nagy meglepetést a Federal Reserve a március 20-i ülésén a kamatok terén: a 

várakozásoknak megfelelően az USA jegybankjának szerepét betöltő intézmény nem változtatott a kamatszinteken, így az alapkamat a világ legnagyobb gazdaságában továbbra is az 5,25–5,5 százalékos sávban áll. 

A közleményben a Fed hangsúlyozta, hogy  

a gazdasági aktivitás visszafogott ütemben, de tovább nőtt, emelkedő foglalkoztatás mellett a munkanélküliségi ráta változatlanul alacsony, miközben az infláció bár lassult, továbbra is magasabb a jegybanki célnál.  

A várható kamatpályáról viszont a szerdai ülés keretében sem közölt érdemi iránymutatást.  

A jelenleginél szigorúbb kamatpolitika várható? 

Ugyanakkor a közleményben is hangsúlyozták, hogy további adatokra vár a jegybank, ami bizonyítja, hogy az infláció fenntarthatóan közelít a 2 százalékos célhoz. Nem változott a döntéshozók kamatvárakozása december óta, a 19 szakember közül 9 vár 3 kamatvágást az idei évben, így ez is lett a mediánvárakozás.  

Változást jelent viszont, hogy 8-ról 9-re nőtt azon döntéshozók száma, akik ennél szigorúbb kamatpolitikát várnak az év végére vonatkozóan. A kamatvárakozások alapján az ideit jövőre 34 kamatvágás követheti. 

A vártnál könnyedebb volt a hangnem, de kérdéses a lazítás időzítése 

Jerome Powell, a Fed elnöke a kamatdöntést követően tartott sajtótájékoztatón sem adott egyértelmű utalást arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor kezdődhet meg a lazítás, azonban annak hangsúlyozása, hogy további információkra várnak az infláció alakulását illetően, inkább a júliusi döntésre utal, szemben a korábban várt júniusival. Ezzel együtt is alapvetően a megelőlegezettnél lazább hangnemet ütött meg a sajtótájékoztató, az elmúlt hónapokban tapasztalt, a vártnál magasabb pénzromlásnak nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. A fokozatos irányváltásra utal az is, hogy a Fed elkezdte előkészíteni az eszközállomány leépítési ütemének – ami jelenleg havi 95 milliárd dollár – a lassítását, amely így monetáris lazítást jelentene. 

A Fed új előrejelzései az USA gazdasági mutatóira 

A kamatdöntéssel párhuzamosan a jegybank kiadta legfrissebb előrejelzését is, amelynek keretében a gazdasági kilátásokat érdemben felfelé módosította, miközben az inflációs várakozásait összességében változatlanul hagyta. A Fed idénre 2,1 százalékos bővülést vár, szemben a 2023. decemberi előrejelzésben szereplő 1,4-gyel, ami 2025-ben és 2026-ban 2 százalékra lassulhat. Az infláció az idei évben 2,4 százalék lehet, ez jövőre 2,2, 2026-ban pedig 2,0 százalékra fékeződhet, miközben a munkanélküliségi ráta 4 százalék körül alakulhat az előrejelzési horizonton. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn