Másfél millió dollárt sikkasztott egy ukrán ezredes

Szerző: | 2024. március. 24. | Háború, Kiemelt

Nem csillapodik a rendszerszintű korrupció Ukrajnában. Ezúttal a katonák élelmezéséért felelős volt osztályvezető ügye látott napvilágot, aki fantomcégeken keresztül, túlárazva adta el a hadseregnek az élelmiszert, a különbözetet pedig megtartotta. Mintegy másfél millió dollár értékben.

Őrizetbe vették azt a volt magas rangú katonatisztet, aki az ukrán hadsereg élelmiszer-ellátásáért volt felelős – adta hírül az Ukranszkaja Pravda. Nem ez az első eset, hogy az élelmiszerben utazó tisztviselők túlárazással lopnak: amint arról a Makronómon beszámoltunk, tavaly a mezőgazdasági minisztérium munkatársa ipari méretekben, 1,7 millió dollár értékben árazott túl tésztaszállítmányokat, a szálak pedig egészen magasra, a tárcavezető helyetteséig vezettek.

A rendszerszintű korrupció, amely a háború előtt is Ukrajna nemzeti sajátossága volt, a jelek szerint nem csillapodik. Bár az IMF és a Világbank hiteleinek, a NATO- és az EU-csatlakozásnak elemi feltétele a korrupció visszaszorítása, Zelenszkij elnök (akit a közvélemény nem vádol ugyan korrupcióval, de felelőssé teszi azért, mert az ilyen méretekben tombolhat) érezhetően nehezen küzd meg azzal a hivatalnoki réteggel, amelynek esze ágában sincs hagyni elúszni a nyugati segélyek által biztosított lopási lehetőségeket. Áraztak már felül tüzérségi lövedékeket 40 millió dollár értékben, emellett 112 toborzóközpont parancsnokát is azért rúgták ki, mert kenőpénzt fogadtak el a sorozást elkerülni szándékozóktól. A leghíresebb eset a védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov elbocsátása volt, aki a hírek szerint használhatatlan ruházatot adott el az ukrán hadseregnek egy személyéhez köthető cégen keresztül.


Félretett a nehéz időkre

A mostani eset egyetlen ember nevéhez köthető: az ukrán lap értesülései szerint Olekszandr Kozlovszkijról, a hadsereg logisztikai parancsnokságának élelmiszer-ellátásért felelős ezredeséről van szó, aki a gyanú szerint 2022 és 2023 között 58 millió hrivnya, vagyis nagyjából 1,49 millió dollár értékben növelte a vagyonát megmagyarázhatatlan módon. A gyűjtögető katona magánkollekcióját többek között egy Toyota, egy kijevi lakás, valamint 53 telek megvásárlása gyarapította, de az általa gründolt fedőcégek még egy 2000 négyzetméteres raktárat és egyéb logisztikai telephelyeket is felvásároltak.

Az illegális vagyonból a tiszt természetesen semmit nem vallott be, pedig a pénz 6500 adómentes minimumjövedelemnek megfelelő összeggel haladta meg a fizetését. A tárgyalását előzetes letartóztatásban váró Kozlovszkij a vád szerint a feleségével és a szüleivel együtt végezte a csalássorozatot: különböző fantomcégeket alapított a nevük alatt, amelyek aztán irreálisan magas áron adták el a hadseregnek a normál sávban megvásárolt élelmiszert.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn