Összesen majdnem 1,8 milliárd forintnyi támogatást írtak jóvá a babakötvények után 

Szerző: | 2024. március. 26. | Hazai

Jóváírták a Kincstárban vezetett Start-számlákon az éves állami támogatást. Ez az összeg csaknem 1,8 milliárd forint volt a 190 ezer, Babakötvénnyel rendelkező gyermeknek a tavalyi befizetések után. A maximális évi 12 ezer forint állami hozzájárulás azoknak jár, akik egy év alatt legalább 120 ezer forintot tesznek félre gyermeküknek ebben a megtakarítási formában.  

A Babakötvény a gyermekeknek szánt legkedvezőbb megtakarítási forma ma Magyarországon.  

Az értékpapír kiemelt kamatozással – idén 20,6 százalékkal –, a mindenkori inflációt 3 százalékkal meghaladó mértékben gyarapodik.  

Az állam minden újszülött számára 42.500 forint életkezdési támogatást biztosít egy automatikusan megnyíló letéti számlán. Ezt az összeget a szülőknek kell áthelyezniük a Magyar Államkincstárban díjmentesen nyitható Start-számlára, ahol azt automatikusan a kiemelt kamatozású Babakötvénybe fekteti a Kincstár. 

A 2012 októberétől kizárólag a Kincstárban indítható és díjmentesen vezetett Start-számlák száma évről évre emelkedik, jelenleg már több mint 360 ezer gyermek rendelkezik vele. A Babakötvényben lévő megtakarítások összege 2023-ban 77 milliárd forinttal nőtt, és ma már megközelíti a 330 milliárd forintot. 

Forrás: A Magyar Államkincstár hivatalos sajtóközleménye

Start-számlát nem csak újszülöttek és kisgyermekek részére érdemes nyitni, hiszen ez bármely életkorában megnyitható, ráadásul bárki díjmentesen befizethet rá. Fontos változás, hogy 2024. február 13-ától éves befizetési korlát vonatkozik rá, amelynek értelmében a természetes személyek befizetései nem haladhatják meg az évenkénti 1 millió 200 ezer forintot.  

A kincstári Start-számla a https://magyarorszag.hu/ portálon, ügyfélkapus azonosítást követően néhány kattintással percek alatt megnyitható, és a szülő azonnal használatba veheti a megújult WebKincstár-oldalon vagy a MobilKincstár telefonos alkalmazáson keresztül. 

Az a gyermek, akinek a születésekor nyitottak Start-számlát, és 18 éven keresztül havonta 10 ezer forintot fizettek be rá, 18 éves korára akár 4 és fél millió forint megtakarításhoz juthat. Ha valaki csak később, mondjuk a gyermek 4 éves korában tette ezt meg, és havi 10 ezer forintot fizet be, a megtakarítással várhatóan 3 millió forint induló tőkét biztosít gyermekének a nagykorúságára.  

A Babakötvényben összegyűjtött megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól, valamint szabadon felhasználható a gyermek 18 éves korától. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn