Két év alatt 100 ezer embert tartóztattak le, avagy hogyan váltsunk meg a bűnözésből egy országot – El Salvador receptje 

Szerző: | 2024. március. 31. | Geopolitika, Társadalom

A közép-amerikai ország, El Salvador nemrég azzal került fel a világsajtó címlapjára, hogy népességének közel 2 százalékát, azaz több mint 100  ezer embert börtönzött be kevesebb mint két év alatt a bűnözés visszaszorítása és ezzel egy jobb országimázs érdekében. Bukele most egy új lépést jelentett be, amelynek a végső célja, hogy egy Szingapúr jellegű adóparadicsomot teremtsen az országából.

Karl Mátyás, a Makronóm Intézet junior elemzőjének írása 

Az első lépés: a biztonság érdekében 100  ezer embert börtönöztek be 

Najib Bukelét azzal az ígéretével választották meg El Salvador elnökének 2019-ben, hogy leszámol az évtizedek óta tartó bandaháborúkkal. Az ország az egy főre jutó gyilkosságok rangsorán folyamatosan az élvonalban helyezkedett el, amelynek a csúcspontja 2015-ben volt, amikor minden 100  ezer emberből 103 lett a bandaháborúk áldozata, és ezzel Salvador a nyugati félteke legveszélyesebb országává vált. Mindenhol a káosz és a fragmentáltság uralkodott, ez pedig növelte a negatív visszacsatolási láncot, aminek következtében a külföldi vállalatok nem kívántak befektetni az országba. A korrupció miatt azonban ezeket a bűnözőket nehezen lehetett lecsukni, mivel nem volt elegendő bizonyíték az egyes bandatagok bűnösségére. 

Bukele győzelme után rögtön belefogott a törvénysértések megfékezésébe, ennek köszönhetően a bűnözési ráta két évtizedes mélypontra süllyedt. 

A fordulat 2022 márciusában következett be, amikor 87 embert gyilkoltak meg országszerte három nap leforgása alatt. Ennek hatására az elnök szükségállapotot hirdetett ki, amivel megkerülte a törvényhozást, és gyorsított perekben volt képes bárkit börtönbe küldeni. Ezután sorra csukták le a bűnözőket, amelyhez elégséges indok volt akár egy feltételezett bandatetoválás is.  

Két év leforgása alatt több mint 100 ezer embert tartóztattak le, ami az ország teljes lakosságának a 1,5 százaléka.  

A drákói szigor elérte hatását, El Salvador 100  ezer főre vetített gyilkossági rátája mára 2,4-re süllyedt, ami Kanada után a legalacsonyabb az amerikai kontinensen. Bukele két év alatt teljesítette az ígéretét, és ezzel fölényesen megnyerte a 2024-es választásokat a szavazatok 85 százalékával. A biztonság megteremtésével az elnök megtette a feltörekvő állammá válás útjának első lépcsőfokát. 

Második lépés: adókedvezményekkel és vízummal kriptoparadicsom létrehozása 

Bukele rezsimjének következő nagy lépése 2024 márciusához kapcsolódik, amikor a külföldről beérkező átutalásokra és az országba való befektetésekre vonatkozó 30 százalékos jövedelemadót teljes mértékben eltörölték, ezzel ösztönözve azokat az embereket és vállalatokat, akik El Salvadorban kívánnak beruházni. Ez a lépés logikus folytatása annak a folyamatnak, amely során  

először a biztonságos környezetet hozták létre, majd ezt követően indították el a beruházásösztönző programokat. 

Bukele célja, hogy országát egy modern, digitális adóparadicsommá alakítsa, az elnök ugyanis a digitális valuták, mint például a bitcoin fő támogatója. Az utóbbi években számos olyan intézkedés született, amely erre alapozza El Salvador prosperitásának jövőjét. Ezek közé tartozik a kriptovalutákból származó hozamok adómentessége, valamint egy olyan program indítása, amivel 1 millió dollárnyi bitcoin adományozásával salvadori állampolgárságot lehet szerezni. Egyelőre ez a projekt kezdeti fázisban van, ezer jelentkezőt fogadnak el évente, viszont a bővítése nagy eséllyel várható a közeljövőben.  

Annak érdekében, hogy ez csábító legyen, El Salvador stratégiai partnerségeket köt nemcsak a nyugati államokkal, hanem többek között Kínával is, hogy javítsa az állampolgárság megszerzésének a vonzerejét, és további tőkét irányítson az országba. Erre kiemelkedő példa Peking Egy övezet, egy út programjának részeként megépülő nemzeti könyvtár

A letelepedni vágyóknak a kormány El Zonte tengerpartján, az úgynevezett Bitcoin Beachen kínál letelepedési lehetőséget, ahol e kriptovalutával is lehet ingatlant venni, ugyanis  

a 2021-es bitcointörvénynek köszönhetően Salvador az első hely a világon, ahol a bitcoint is elfogadják mint törvényes fizetőeszközt.  

Ezen a téren eddig rengeteg fejlesztés történt, nem véletlen, hogy külföldről folyamatosan vásárolják a területeket, illetve ingatlanokat. Bukele bejelentette, hogy naponta egy bitcoint vesz addig, amíg azokat hozzá lehet mérni a fiatvalutákhoz. El Salvador jelenleg több mint 400 millió dollár értékű bitcointartalékkal büszkélkedhet, amelynek a nagy részét egy ország belsejében található bunkerszerű épületben tárolják, az adathordozókat biztonságban tartva. Ezekkel az intézkedésekkel a világ legkriptobarátabb országává vált, amin a jövőben kapitalizálhat. 

El Salvador úgy néz ki, jó úton halad. A reformok és a beruházásösztönző intézkedések megkönnyíthetik a külföldi tőke beáramlását, növelhetik a foglalkoztatást és elősegíthetik a helyi vállalkozások számának bővülését. A jövőben további ösztönzések várhatók, amelyek eredményeként  

az ország egy Szingapúrhoz hasonló fejlődési útra léphet, ahol a fegyelem által megteremtett jólét uralkodik.  

A bitcoin és más digitális valuták támogatása innovatív lépés egy olyan jövő felé, ahol a digitális gazdaság dominál, és El Salvador már most az elsők között van ebben a paradigmaváltásban. A kriptóra való nyitottság azt is jelzi, hogy az ország készen áll az új technológiák befogadására, ez pedig elősegítheti a technológiai vállalkozások és a startupok bevonzását. A digitális valuták elfogadása, a technológiai fejlődésre való nyitottság az ország versenyképességét is növelheti, és El Salvador jó példa lehet arra, hogy a kis államok hogyan alkalmazkodhatnak és érvényesülhetnek a gyorsan változó globális gazdaságban.  

Kapcsolódás:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn