Több mint 165 ezer okosmérőt telepít az E.ON Hungária 

Szerző: | 2024. április. 5. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az E.ON Hungária, a 10,1 milliárd forintos beruházás az európai uniós Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköz programjának keretében, a magyar kormány előfinanszírozása mellett folyik – közölte az Energiaügyi Minisztérium államtitkára a projekt csütörtöki budapesti bemutatóján. 

Az E.ON az európai uniós Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköz (RRF) programjának keretében 10,1 milliárd forintos beruházással több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén. 

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, a kormány azért döntött az előfinanszírozás mellett, mert különösen fontosnak tartja, hogy ezek a beruházások minél előbb megvalósuljanak. 

A program során 20 milliárd forintos keretösszegből 290 ezer okosmérőt telepítenek, ennek több mint felét az E.ON Hungária – jelezte. 

Kiemelte: folytatni kell a beruházási programokat, hogy lehetővé váljon minél több időjárásfüggő zöldenergia-létesítmény elektromos hálózatra kapcsolása. 

Kitért arra, hogy több mint 2000 milliárd forintnyi támogatást szeretnének mozgósítani annak érdekében, hogy a jövő kihívásainak megfelelő villamosenergia- és földgázhálózat legyen Magyarországon. 

Az államtitkár felidézte, hogy már több mint 6000 megawattnyi napelemes kapacitás termel a magyar hálózatra. Összehasonlításképpen hozzátette, hogy a paksi atomerőműnek 2000 megawattos a kapacitása. 

A fő kihívást az jelenti, hogy a naperőművek időjárásfüggők, a napsütéses órákban termelnek, ezért egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az energiatárolásnak. Tárolólétesítmények építésére mintegy 200 milliárd forintot különítettek el különböző pályázatok formájában. 

Steiner Attila ismertette, hogy a kormány szeretné tovább növelni a megújuló energiaforrások részarányát. Célul tűzték ki a jelenlegi 6000 megawattnyi napenergia megduplázását 2030-ra, emellett számítanak a szélenergiára, illetve vizsgálják a geotermia és a biogáz szélesebb körű hasznosítását. 

Hangsúlyozta azt is: az ellátásbiztonság érdekében szükség van alaperőművekre, ezért tervezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbra is kitartanak Paks II. építése mellett, valamint a kiegyenlítő energia termelése miatt három kombinált ciklusú gázerőműblokkot szeretnének telepíteni a következő években. 

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: az áramfogyasztást mérő hagyományos berendezéseket felváltó újgenerációs eszközök előnyei közé tartozik, hogy távolról is leolvashatók és az ügyfelek is pontosabb információt kaphatnak a saját fogyasztásukról. 

Az okosmérőkből nyert adatok felgyorsítják a hibák észlelését és a javítási folyamatokat, megkönnyítik a távoli újracsatlakoztatást és zökkenőmentessé teszik a számlázási adatok begyűjtését. Ezzel lehetővé teszik, hogy a vállalat rugalmasan kezelhesse az ügyfelek igényeit és javíthassa a szolgáltatása minőségét – fejtette ki. 

Jelezte azt is, hogy a vállalat már telepített 432 ezer okosmérőt Magyarországon, és a most folyó program után az idén újabb 100 ezer egység telepítését tervezi. 

Kapcsolódó:

Borítókép: MTI/Lakatos Peter

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn