Ki ölte meg Kennedyt? Előzmények (1. rész)

Szerző: | 2024. április. 5. | Geopolitika, Kiemelt, Tanít a történelem, Történelem

John Fitzgerald Kennedy a negyedik olyan amerikai elnök volt, aki merénylet áldozata lett, de az ő halála rendítette meg a leginkább az Egyesült Államokat. A meggyilkolása még mindig foglalkoztatja a világ közvéleményét, mert ma sem nyilvános minden irat a merénylettel kapcsolatban. És nem csak azért, mert a második hivatalos vizsgálat szerint összeesküvés történt, de nem tudni, ki szervezte az eseményeket. JFK halála azért volt sokkoló az emberek számára, mert ő volt az első sztár az amerikai politikában. Cikksorozatunk első részében a Kennedy klánt mutatjuk be és Jack útját a Fehér Házig.

Ki volt JFK? Vagy inkább az a kérdés, ki volt Joe Kennedy?    

Jack Kennedy, hivatalos nevén John F. Kennedy multimilliomos és politikuscsaládba született. A nagyapja is politikus volt, az apja, Joseph Kennedy, Papa Joe pedig csúcsra járatta a politikai manőverezést. Ahhoz, hogy tisztán lássuk Jack Kennedy politikai karrierjét és személyiségét, az apával, Joe-val kell alaposabban megismerkednünk. 

Joe Kennedy azt állította, hogy 25 évesen ő volt Amerika legfiatalabb bankelnöke

A gátlástalan üzletember Joe tőzsdei és árutőzsdei ügyletekkel növelte a családi vagyont, és a tőzsdekrach előtt jó érzékkel filmstúdiókba és ingatlanokba fektetett be.

Egy cipőpucoló fiútól kaptam a tippet, hogy sürgősen el kell hagyni a tőzsdét.

Az 1920-as években, a szesztilalom idején a pletykák szerint alkoholcsempészettel is foglalkozott. A pletykákat persze máig tagadja a Kennedy család, de az dokumentált tény, hogy Joe Kennedy 1933-ban hivatalos engedélyt szerzett „alkohol egészségügyi importjára”. Az orvosi célú skót whisky Frank Costello maffiafőnök hajóin érkezett az amerikai kikötőkbe, mert Joe-nak ekkor még nem voltak hajózási társaságai. Később aztán ilyenek is a tulajdonába kerültek, míg Costello lassan kiszorult erről a piacról.

A Kennedy család 1931-ben egy massachusettsi nyaralóhelyen. A fotó bal oldalán, fehér pólóban Jack Kennedy, a későbbi elnök

A maffia ma élő tagjai szerint Joe Kennedyt ebben az időben majdnem megölték egy üzleti vita miatt, és sok pénzébe került, amíg sikerült elsimítania az ügyet.

Joe Kennedy 1932-ben szállt be az országos politikába, amikor támogatta a demokrata Franklin Delano Roosevelt kampányát. 1938-ban ő lett az Egyesült Államok nagykövete Londonban, ahol szívesen jelent meg a királyi család kerti partijain és a felső tízezer rendezvényein. Kennedy biztos volt abban, hogy Roosevelt elbukik az 1940-es választásokon, és ő lesz a következő amerikai elnök.

A Hitler-barát, antiszemita Joseph Kennedy

A nagykövet az elnök felhatalmazása nélkül, nyíltan támogatta Neville Chamberlain brit miniszterelnök megbékélési politikáját. Chamberlain abban hitt, hogy Adolf Hitlert le lehet kenyerezni, ha az európai hatalmak jogosnak ismerik el a náci területi követeléseket.

Kennedy az egész 1938-as évet azzal töltötte, hogy összehozzon egy személyes találkozót a náci diktátorral, de ez nem sikerült a Fehér Ház közbelépése nyomán. A gátlástalanságát az is jelzi, hogy még 1940-ben is megpróbálkozott ezzel, amikor pedig már brit városokra hullottak a német bombák és brit hajókat süllyesztettek el a német tengeralattjárók.  

Joe Kennedy nagykövet és Winston Churchill brit miniszterelnök

Az amerikai nagykövet emellett nyíltan antiszemita nézeteket vallott.

A zsidók között is van néhány rendes ember, de mint faj, bűzlenek.

Herbert von Dirksen londoni náci nagykövet azt jegyezte fel egy 1938-as találkozójuk után, hogy Kennedy a megértéséről biztosította a zsidókérdéssel kapcsolatban:

Kennedy szerint nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy meg akarunk szabadulni a zsidóktól, hanem az, hogy túlságosan feltűnő eszközökkel tesszük. Szerinte arra kellene vigyáznunk, nehogy rosszat írjon rólunk a sajtó.

Az utolsó csepp a pohárban az volt Roosevelt elnök számára, hogy Kennedy ezt mondogatta:

Roosevelt elnökségét a zsidók hozták össze. 

Lyndon B. Johnson, JFK későbbi alelnöke, a szenátusi demokrata többség akkori frakcióvezetője jelen volt, amikor Roosevelt ezt mondta:

Ezzel elintézte magát. Kirúgom ezt a rohadékot.

Johnson később gyakran idézte fel nagy nyilvánosság előtt Joe Kennedy bukásának történetét, amivel kivívta Bobby Kennedy halálig tartó gyűlöletét.

Majd a fiúk megvalósítják az apai álmot

Papa Joe politikai karrierjének 1940-ben ezzel vége szakadt, és elvesztette az esélyt, hogy induljon az elnökválasztáson. Ekkor döntötte el, hogy ha ő nem, a fiai majd képviselik a Kennedy klánt az országos politikában. Az elnöki tisztségre a legidősebb fiút, Joe Jr.-t szánta. Ő azonban, aki bombázópilótaként szolgált a második világháborúban, meghalt egy bevetésen a La Manche csatorna fölött. Így John, akinek Jack volt a beceneve a családban, vált az apa elnöki ambícióinak hordozójává.

Joseph Kennedy álma az lett, hogy a következő 24 évben kizárólag az ő családja adja az Egyesült Államok elnökeit. Először JFK-nek kellett megszereznie az elnökséget, és azt megtartania két cikluson át. Utána Robert Kennedy, azaz Bobby lett volna az elnök az öreg Joe tervei szerint megint 8 évig, majd Teddy Kennedy folytatta volna a sort, ismét kétszer négyéves mandátummal. Így vált volna igazi uralkodói dinasztiává a Kennedy klán, a politikusként megbukott Joe Kennedy vágyainak beteljesítésére.

És akkor ki is volt JFK?

John, vagyis Jack tehát ebbe, az apa által brutálisan uralt milliomoscsaládba született, a kilenc gyerek közül másodikként. A felsőbb tanulmányait a Princeton és Harvard Egyetemen végezte. Amerikai futballt játszott az egyetemi évek alatt, és itt szerezte azt a súlyos hátsérülését, amely a haláláig nagy fájdalmakat okozott neki, és ami miatt gyógyszerfüggő lett.

Jack Kennedy a jobb szélen, a PT–109 jelű torpedónaszád legénységével

John F. Kennedy a második világháborúban torpedónaszádokon szolgált a Csendes-óceánon, miután az apja meghamisította az egészségügyi papírjait, hogy részt vehessen a háborúban. A PT–109 jelzésű hajó kapitányaként 1943 augusztusában Tulaginál részt vett egy japán konvoj elleni csatában, amikor egy japán torpedóromboló legázolta Kennedy naszádját. Az amerikai legénység több mint 5 kilométert úszott, amíg elérte a legközelebbi szigetet. Bár Kennedy gerince újra megsérült az ütközésben, egy sebesült matrózt kimentett a süllyedő hajóról és maga után húzott egy kötéllel egészen a szigetig. A túlélőket egy hét múlva találták meg.

John F. Kennedy politikai karrierje

JFK 1946-ban indult a képviselő-választáson, Massachusettsben. A kampányát az apja finanszírozta, és sokak szerint Joe stratégiája hozta meg neki a sikert. A választáson az egyik legveszélyesebb ellenfele a középkorú, népszerű temetkezési vállalkozó, John Russo volt, aki korábban négyszer nyert a bostoni önkormányzati választáson, és elismert városi tanácsnokként dolgozott.

A voksolás előtt hetekben ugyanebben a választókerületben azonban felbukkant egy másik John Russo nevű képviselőjelölt is. A 27 éves takarítóról senki nem tudott semmit, ő maga pedig később azt mondta:

Pénzért vállaltam.

Mint kiderült, Joe Kennedy személyesen nézte át a választókörzet lakóinak jegyzékét, hogy találjon egy ugyanolyan nevű embert, mint a fia legveszélyesebb ellenfele. Mivel Joe Kennedy mesterkedése nyomán két John Russo indult a választáson, a szavazók nem tudták, melyikük a népszerű városi tanácsnok, aki így végül el is vesztette a küzdelmet.

JFK szenátori kampányát Joe Kennedy fizette és Bobby Kennedy vezette

John 1952-ben lett szenátor. Az elnökségig vezető úton az öccse, Bobby menedzselte a különböző kampányait. Itt alakult ki az a rendszer, hogy Jack (azaz John) áll a rivaldafényben, míg Bobby vigyáz rá és támogatja. Közben Bobby a fiatal kora és tapasztalatlansága ellenére az apja milliónak köszönhetően államügyészi hivatalt szerzett New Yorkban. Majd a korrupt szakszervezeteket és a szervezett bűnözés kapcsolatát vizsgáló, ún. McClellan-bizottság első számú jogtanácsosaként dolgozott.

RFK, azaz Bobby és JFK, vagyis John a szakszervezeti korrupciót vizsgáló bizottságban

A következő évben a kongresszus alsó- és felsőháza is elfogadta JFK törvényjavaslatát a szakszervezeti vagyon felhasználásának korlátozásáról. Ez súlyosan sértette nemcsak a korrupt vezetők, de a maffiacsaládok érdekeit is, amelyek évtizedek óta titokban mozgatták a szakszervezeteket, és saját céljaikra, például Las Vegas-i kaszinók építésére használták a munkavállalók nyugdíjalapjainak vagyonát. Mint látni fogjuk, ennek nemsokára komoly jelentősége lett.

JFK indul az elnökségért

Az 1960-as elnökjelölti kampány egy lendületes jelenete

John Kennedy 1960-ban bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson. Joe Kennedy természetét jól mutatja, hogy mivel nem értett egyet Jack politikájával, mert nem tartotta elég kommunistaellenesnek, és mert sokkal közelebb állt hozzá a fia ellenfele, Richard Nixon antikommunista harcossága, a választás előtt ezt mondta Nixonnak:

Dick, ha a fiam esetleg végül mégsem indul, téged foglak támogatni. 

A választási küzdelem kimenetele kétséges volt az utolsó pillanatig. A fiatal, energikus, karizmatikus, jó kiállású, jó kedélyű, mindenkivel barátságos JFK, aki egyszerre tűnt királyinak és az amerikai álom megtestesítőjének, alig tudta megelőzni a rossz megjelenésű, mogorva, enervált, látszólag mindig rosszban sántikáló, örök kívülálló Nixont.

Kennedy győzelme három pilléren nyugodott: sokkal jobban szerepelt a világ első televíziós elnökjelölti vitasorozatában, mint az ellenfele.

Emellett nagyon jól sikerült a demokraták kampányszervezetének országos mozgósítása, az önkéntesek éjt nappallá téve, hónapokig robotoltak a győzelem érdekében. A vezető politikusok is kitettek magukért: Lyndon B. Johnson szenátor segítségével JFK nyert Texasban, az egyik legfontosabb államban, amely sok elektori szavazatot ad a választáson. Végül sikerült győznie egy másik csatatérállamban, Illinois-ban is, amelynek a legnépesebb települése Chicago. Ez a város és maga az állam is az Outfit nevű maffiacsoport felségterületének számított. Ennek is lesz jelentősége az ügyben, ahogy nemsokára olvashatják.

A hihetetlen szoros küzdelemmel, az apja természetével és a politikai módszereivel kapcsolatban John így viccelt a győzelem után:

Az én adakozó, nagylelkű apám azt írta egy táviratban nekem, hogy drága Jack, csak annyi szavazatot vegyél meg, amennyi feltétlen szükséges. Semmi kedvem egy földcsuszamlásszerű győzelmet finanszírozni.

Az álompár Camelotban

Jack és Jackie Kennedy a beiktatási bálon

A kívülállók számára a fiatal elnök és a modellszépségű felesége, Jackie élete a tökéletes, megtestesült álmot jelentette. Minden amerikai, még a republikánusok is, irigyelték a sikeres elnöki házaspárt, akik a hétvégén a nyitott Lincolnjukon autós kirándulást tettek Washington körül, és vidámon fotózkodtak a gyerekeikkel és a kutyájukkal. Mindenki olyan boldog akart lenni, mint ők.

Jackie Kennedy egy a férje halála után készült interjúban úgy írta le ezt a világot, mint az Artúr-mondakörbeli Camelot kastélyt, ahol minden csodálatos, ahol béke van, és ahol a világ boldogulása a cél. Az özvegy leírása és az emberekben már korábban kialakult festményszerű, idilli kép azonban nem is állhatott volna messzebb a valóságtól.

Ahogy Mark Shaw ügyvéd, a Kennedyek életének kutatója fogalmazott:

Ezek az emberek a felső tízezer csúcsát képviselték. Felfoghatatlanul gazdagok voltak, elképesztő hatalommal a kezükben, és ennek megfelelő arroganciával viselkedtek. Például nem fizették ki a számlát egy ebédnél a legelegánsabb étteremben sem, hanem felálltak, és ott hagyták az asztaltársaságot – mert megtehették. Olyanok voltak, mint a mai celebek. Jogosultak voltak mindenre, amit az élet adhatott. Minden járt nekik, holott épp ők igazán megengedhették volna maguknak a számla kifizetését.

Az álompár 1953-ban, még az esküvőjük előtt

Jackie Kennedy, aki 22 évesen lett JFK felesége, a szelídséget és finomságot képviselte a klánban az eltérő neveltetése és az introvertált személyisége nyomán. Amikor a férje elnök lett, megkérdezték az újdonsült First Ladytől, hogy milyen szerepre készül a következő négy évben. Jackie ezt válaszolta:

A háttérben szeretnék maradni. Elsősorban anya és feleség vagyok. 

Ezért is lehetett, hogy Jackie nem vett részt kampányrendezvényeken, csak a társasági eseményekre kísérte el a férjét.

Az álompár boldogsága a valóságban azonban csak egy színházi előadás volt. JFK és Bobby az apjuktól tanulták meg, hogy a férfinak minden lehetőséget ki kell használnia a szexre. Ezért John, ahogy ezt bevallotta MacMillan brit miniszterelnöknek, háromnaponta cserélte a szeretőit.

A Pulitzer-díjas Seymour Hersh oknyomozó újságíró a Camelot sötét titkai (Dark Side of Camelot) című könyvében azt írta, hogy John, gyakran Bobbyval együtt, rendszeresen medencés partikat rendezett a Fehér Házban, amikor a feleségeik elutaztak a gyerekeikkel. A bulikra repülőgéppel hozatták a fiatal, szőke színésznőket Hollywoodból, és az úri társaság nemcsak óriási mennyiségű alkoholt, hanem rengeteg drogot is fogyasztott. Egy alkalommal a First Lady konvoja a visszatérésekor csak egy hosszabb kerülővel hajthatott a Fehér Házba a repülőtérről, mert közben a személyzetnek el kellett takarítania egy éppen befejezett szexparti nyomait.

Az egyetlen fotó, amelyen Bobby, Marilyn Monroe és Jack Kennedy együtt szerepel

JFK-nek nem voltak skrupulusai akkor sem, amikor a testvérével, Bobbyval cserélgette a szeretőit. A tragikus sorsú Marilyn Monroe például először John Kennedybe volt szerelmes, utána pedig elhitte Bobbynak, hogy az majd ott hagyja érte a feleségét és a három gyerekét.

Jackie Kennedy először vesz részt kampányrendezvényen

A házaspár tehát sok kapcsolati terhet cipelt, ráadásul nemrég veszítették el Patrick fiukat. Jackie még nem gyászolta meg az elvesztett kisfiút. Mindezek tükrében különösen fontos volt, hogy támogatni akarta a férjét az új kampányban, és életében először belement, hogy elkísérje Johnt egy kampányutazásra.

Az ő jelenléte ugyanakkor azt ígérte JFK számára, hogy hatalmas siker lesz az utazás. A First Ladyt ugyanis imádták az amerikaiak. A szépségéért milliók rajongtak, a csöndes, visszafogott viselkedése, a könnyed, természetes eleganciája pedig meghódította azokat is, akik nem a férjére szavaztak.

Cikkünk következő részében a merénylettel és a gyilkosság furcsa, megmagyarázhatatlan körülményeivel foglalkozunk.

A cikksorozat következő részei:

Címlapfotó: UPI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn