Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: | 2024. április. 5. | Hazai

Éves alapon a kiskereskedelmi forgalom februárban 1,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor kellemetlen meglepetést okozott, hogy havi alapon a várt bővülés helyett egyelőre csökkent a forgalom volumene. A havi alapú visszaesés a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemhez, illetve az üzemanyag-forgalomhoz kötődött, miközben az élelmiszer-forgalom havi bázison 0,7 százalékkal nőtt. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője

 Az éves adatok is azt mutatják, hogy az élelmiszer-, valamint az üzemanyag-forgalom emelkedik, miközben a nem élelmiszer jellegű kereskedelem volumene továbbra is elmarad a megelőző évi szintjétől. Ezen belül azonban eltérő folyamatok játszódnak le: a gyógyszerforgalom nő, valamint februárban már emelkedést mutatott az iparcikk jellegű vegyes kereskedelem is, bár ebben a bázishatás is szerepet játszott, miközben a bútor, a műszaki cikkek, a könyv-, az újság-, a papíráru-forgalom továbbra is 10 százalékot meghaladó visszaesést könyvelt el. Ez azt jelzi, hogy az óvatossági motívum még mindig erőteljesen jelen van a magyar gazdaságban.  

A reálbérek emelkedése ugyan lehetővé teszi a vásárlások növekedését, azonban ez egyelőre csak az élelmiszer-forgalomra koncentrálódik a kiskereskedelmen belül, a fogyasztók továbbra is visszafogják a nem létfontosságú vásárlásaikat.    

Molnár Dániel véleménye szerint a kiskereskedelem a következő hónapokban is tovább bővülhet, ezt elsősorban a reálbérek, valamint a reálnyugdíjak emelkedése és az óvatossági motívum fokozatos oldódása segítheti. Ez utóbbi viszont, ahogy a mai adatok is mutatják, csak lassan következhet be. A Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője úgy véli, hogy a kiskereskedelmi forgalom javulása ugyanakkor a növekedési kilátások szempontjából kiemelten fontos lenne, mivel az idei évben a külső kereslet gyengélkedése nyomán a fogyasztás lehet a gazdaság fő motorja. 

 A KSH kiskereskedelmi adatai részletesen

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,7 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene közben összességében 2,1 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,8 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 2,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 10, a használtcikk-üzletekben 13 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,0 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának a volumene 3,9 százalékkal nagyobb lett.

2024 februárjában az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1395 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal nőttek.

Kilábalási szakaszban a kiskereskedelem 

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményében kiemeli, hogy februárban tovább folytatódott a fogyasztás helyreállása, éves alapon már második hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom. Így immár kijelenthető:  

a 13 hónapon át tapasztalt mérséklődést követően, túljutva mélypontján, a kiskereskedelmi forgalom a kilábalási szakaszba ért.

Közleményükben kiemelik, hogy a hatékony intézkedéseknek köszönhetően a kormány 2024 februárjára 3,7 százalékra szorította vissza az infláció mértékét. Az utóbbi összeomlása, a reálbérek szeptember óta tartó növekedése, így a fogyasztói bizalom erősödése és az óvatossági motívum oldódása érdemben támogatta a kiskereskedelmi forgalom bővülését.  

Úgy vélik, hogy a 2024-ben ismét 5 százalék feletti mértékben növekedő reálbérek a belső kereslet helyreállásának, a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogják jelenteni. Erre mutat az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 2,7 százalékos növekedése.  

 A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében hangsúlyozzák, hogy a kormány 2024-ben újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági bővülés ütemét, amelyet a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás emelkedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett a fogyasztás bővülése is jelentős mértékben fogja támogatni.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn