Lépés történt az üzemanyagárak csökkentése érdekében 

Szerző: | 2024. április. 12. | Hazai

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai nap behívatta hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit. A rendkívüli megbeszélést a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. A tárgyaláson a felek áttekintették a hazai üzemanyag-ellátásra, valamint az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. 

A tárcavezető az egyeztetésen megállapította, hogy hazánkban az üzemanyagok ára a régiós átlagár felett helyezkedik el, ugyanis a mai napon Magyarországon egy liter benzin 644 forintba kerül, a gázolaj literenkénti ára pedig 658 forint. Ez azt jelenti, hogy a régiós átlagárhoz képest a benzin és a gázolaj is mintegy 79 százalékkal drágább. 

Felhívta a figyelmet arra a felek közti korábbi megegyezésre, amely szerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. Ennek alapján egyértelműen figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a megállapodásban foglalt vállalásaikat. Hangsúlyozta:

határozott elvárása, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük. 

Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként szolgál majd a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn