Mik a trendek a pénzhazaküldés nemzetközi piacán? 

Szerző: | 2024. április. 20. | Hazai, Világgazdaság

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a nemzetközi pénzátutalási piacról, kifejezetten a bevándorló munkavállalók pénzhazaküldési lehetőségeiről beszélget.

A globalizáció egyik legmeghatározóbb következménye a szülőhazájukból elvándorolt munkavállalók számának növekedése. Az áttelepült foglalkoztatottak globális szinten kb. 280-350 millióan vannak, ami a föld népességének kb. 4 százaléka. 

Ennek hatására is vált rendkívül fontos témává és kiemelt szolgáltatássá a nemzetközi pénzküldés. Az országok közötti átutalások (idegen nevén remittances) piaca globálisan 2023-ban elérte a 738 milliárd dollárt, 2029-re pedig várhatóan átlépi az 1000 milliárd dolláros értékhatárt. Ezzel elérné a öld összesített GDP-jének az  1 százalékát, valamint megegyezne Ausztrália, Mexikó vagy Spanyolország egyéni mutatójával.  

A piac élén az alacsony jövedelmű országok 

Jellemzően az alacsony jövedelmű országokból vándorolnak el a munkavállalók – a remittance 77 százaléka ezekbe az államokba kerül. A legnagyobb szereplő India (részben méretéből adódóan is), amely 2022-ben 111 milliárd dollár értékben fogadott nemzetközi utalásokat. A top 10-es listán egyedüli európai országként Ukrajna szerepel. 

Érdekesség továbbá, hogy Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Tonga GDP-jének a 30-50 százalékát a külföldön dolgozók pénzhazaküldése adja. 

Sokba kerül hazautalni 

Az utalási szolgáltatások Suppan szerint két típusra bonthatók: készpénzes és digitális csatornákat biztosító vállalatokra. Az előbbi a jellemzőbb, amely során a küldő készpénzt fizet be például egy budapesti Western Union irodában, amelyet aztán egy másik végponton, például Delhiben a fogadó fél felvehet.  

A szolgáltatás nagyon drága, átlagosan az átutalás értékének 6-8 százaléka. Ugyanakkor a remittance a szolgáltatóknak sem olcsó, átlagosan 15 százalékos árréssel (profitrátával) dolgoznak a cégek.  

A bevándorló munkavállalók kiszolgálása nem megfelelő 

A készpénzes átutalások (egyik végponton be, a másikon ki) már gyakorlatilag évszázadok óta működnek. A piacon azonban máig kevés a lehetősége azoknak, akik bankszámláról küldenének készpénzt külföldre, vagy készpénzt küldenének bankszámlára.  

A probléma gyökere pedig a bevándorlókat érintő bankszámlanyitási akadályok. Magyarországon és a régióban átlagosan 2-3 hónap, mire egy betelepült számlát tud nyitni egy helyi pénzintézetnél. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy jellemzően készpénzben kapják a fizetésüket, pedig 

Magyarországon jogszabály tiltja, hogy a vendégmunkások utalással kapják meg a bérüket. 

A Peak tavaly lépett együttműködésbe egy Fülöp-szigeteki bankkal, az RCBC-vel, hogy segítsenek ezeknek a dolgozóknak a pénzük egyszerűbb és jelentősen olcsóbb hazaküldésében. Emellett az USA-ban a Sesamival közösen fejlesztett megoldással vezet be a vállalat innovatív remittance-szolgáltatásokat.  

A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn