Biden EV-stratégiája látványosan nem működik 

Szerző: | 2024. április. 21. | Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az elektromos autók sokkolják az Egyesült Államokat. Amerika EV-kre való fokozatos átállása ugyan folyamatban van, de a zavaros célok és az infrastruktúra hiánya hátráltatja a folyamat gördülékenységét. Ezzel szemben Európában ez gyorsabban halad. 

A Bloomberg cikke szerint Joe Biden amerikai elnök dicséretet érdemel, amiért felismerte az éghajlatváltozás jelentőségét és annak sürgős kezelését, viszont kevésbé sikerült jól alkalmazkodnia a visszaesésekhez és a politikai realitáshoz. Az elektromos járművek eladásának fellendítésére tett erőfeszítései pedig lanyhulnak. 

A kormányzat céljai helytállóak. A Környezetvédelmi Ügynökség a múlt hónapban felülvizsgált szabványokat adott ki, amelyek célja, hogy 2030-ra az elektromos autók eladása az amerikai piac felét tegyék ki. Az új szabályok továbbra is a benzinüzemű járművek értékesítésének gyors csökkenését irányozzák elő, de az autógyártóknak nagyobb mozgásteret biztosítanak arra, hogy hibridekkel és tisztán elektromos járművekkel váltsák fel azokat. A változtatás – részben a nagyvonalú támogatások ellenére – az amerikai EV-eladások növekedésének megtorpanását veszi figyelembe. Az elektromosok azonban továbbra is a kormány éghajlatváltozási stratégiájának középpontjában maradnak, ami hiba. Ezek értékesítése ugyan még mindig növekszik, de nem olyan gyorsan, mint ahogy azt a kormányzat remélte, ráadásul lassabban, mint sok más fejlett gazdaságban. A készletek pedig tovább halmozódtak: a 2 milliárd dolláros kereskedői kedvezmények és a nagyvonalú szövetségi adójóváírások ellenére a raktáron lévő, eladatlan EV-k száma az első negyedévben több mint 200 százalékkal nőtt. A Ford Motor Co., amely súlyos veszteségekkel néz szembe az EV-k terén, nemrégiben közölte, hogy az energiatárolós modellekről a hibridekre és az új benzinüzemű modellekre helyezi át az erőfeszítéseit. 

Mi a probléma? 

Az amerikaiak sokkal olcsóbb benzinhez szoktak, mint az európaiak, szeretik a robosztus járműveket, és elvárják, hogy nagy távolságokat is megtehessenek velük. A jelenlegi technológiával ez komoly hátrányaz EV-k számára. A töltőállomások feltűnően lassú kiépítése tovább fokozta a távolságtól való félelmet. A panaszok, amelyek szerint az elektromosok az ígértnél kevésbé megbízhatók, és drágább a javításuk és a biztosításuk, szintén nehezen eladhatóvá tették őket. 

E nehézségekkel szemben a Biden-adminisztráció hozzáállása nem elégséges. Az elektromos járművek olcsóbbá tétele nem teszi drágábbá a benzinüzemű autók tartását és vezetését. A gyártásra és a munkaerőre vonatkozó követelmények növelik a költségeket, ami semlegesíti a támogatás egy részét. A felduzzadt készletek miatti árcsökkentések kevésbé növelik a keresletet, mint azt várnánk, mivel redukálják a viszonteladási értéket. Az infrastruktúra hiánya, a fogyasztók ellenállása és a helyi gyártástúl ambiciózus célkitűzései ördögi kört alkotnak, amely a gyors átállásba vetett bizalmat gyengíti. 

Az, hogy Biden a munkahelyek hazai megteremtésére összpontosít az elektromos autók és az energiatárolók gyártásában, növeli annak kockázatát, hogy a kormányzat a vámok emelésével és az importkorlátozások szigorításával próbálja majd helyrehozni a dolgokat. Janet Yellen pénzügyminiszter egy nemrégiben a kínai Kuangcsouban tartott beszédében arra panaszkodott, hogy az ázsiai ország több árut gyárt, mint amennyit a hazai kereslet elbír. Ha a legfőbb prioritás a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ahogyan annak lennie is kell, akkor ez egy zavarba ejtő panasz: miért Kína hibája, hogy túl sok olcsó elektromos járművet, energiatárolót, napelemet és más tiszta technológiát gyárt? Ez áldás, nem pedig átok. Ha e téves számításnak gazdasági költsége van, azt Kína, és nem a külföldi vásárlói fogják viselni. 

A kormányzati stratégia kijavításához világosabb prioritásokra és megalapozottabb gazdaságosságra van szükség. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek kell az első helyen állnia; a támogatások és importkorlátok felhasználása, az új amerikai gyártókapacitás kiépítésére a legjobb esetben is csak figyelemelterelés, a legrosszabb esetben pedig pénzkidobás, amely csak lassítja a fő cél felé való haladást. Ugyanakkor az elektromos járműveknek (függetlenül attól, hogy hol gyártják azokat) és az azokat támogató infrastruktúrának egy olyan átfogó politika részének kell lennie, amely következetesen mérlegeli a szén-dioxid-kibocsátás költségeit. Ez a villamosítás felgyorsításától függ, ami viszont még nagyobb kihívást jelentő átállást igényel – egy olyan rendszerre való váltást, amely sokkal több tiszta energiát képes előállítani és szükség szerint elosztani.

Borítókép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn