Semmit sem ér a zöldfordulat jelentős energiamegtakarítások nélkül! 

Szerző: | 2024. április. 22. | Klímaváltozás, Társadalom, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A neves környezetvédő, Bertrand Piccard a Föld napja alkalmából arra szólított fel, hogy újra figyeljünk az energia pazarlásának csökkentésére, mondván, „reménytelen” a megújuló energiákra való áttérés a hatékonyság javítása nélkül.

A világ energiafogyasztásának körülbelül háromnegyede pazarlódik el, mondta Piccard az „IOT: Powering the Digital Economy” panelen, amelyet a CNBC-n Silvia Amaro moderált. Ezt a becslést „a nem megfelelő viselkedés és a kevésbé hatékony rendszerek vagy infrastruktúrák miatt” keletkező pazarlásra alapozta, amire külön felhívta a figyelmet. 

A neves környezetvédő aktivista, aki a Solar Impulse Foundation környezetvédelmi nonprofit szervezet alapítója és elnöke, nemes egyszerűséggel azt mondta:  

pazarló világban élünk”. 

Ha megpróbáljuk a fosszilis üzemanyagokból származó energiát megújulókkal helyettesíteni anélkül, hogy hatékonyak lennénk és  csökkentenénk a fogyasztást, akkor a klímacélok elérése egész egyszerűen reménytelen – fogalmazott. Piccard kiemelte azt is, hogy néhány ország csak a szél- és napenergiát tekinti alternatív megújuló energiaforrásnak. 

Súlyos következményekkel jár szerinte, hogy például a biogázt, amely az élelmiszerek és egyéb szerves anyagok lebomlásával keletkezik, egyszerűen kizárták az európai szabályozásból. Az emberek gyakran megfeledkeznek a geotermikus energiáról is. 

A biomasszából származó megújuló energia igen jelentős  

Egy októberben közzétett jelentés az Európai Bizottság részéről azt mutatta, hogy bár a bioenergia az EU-ban továbbra is a megújuló energia fő forrása volt 2021-ben – körülbelül 60 százalékot tett ki –, a biogáz ennek csupán 10 százalékát képezte. A geotermikus erőforrás a megújuló energiafogyasztásnak mindössze a 2,7 százalékát tette ki, a szélerőművek a 13,2, a napenergia a 7,2 százalékát. 

Miközben tehát arra koncentrálunk, hogy többet termeljünk, nem jól gondolkodunk. Ugyanis ahelyett, hogy kevesebbet fogyasztanánk, inkább sokféle megújuló energiaforrást feledünk el, amelyeket nem vesszünk figyelembe. E problémák miatt Piccard szerint kockázatot jelent, hogy a zöldenergiacélokat nem sikerül elérni, valamint elszalasztjuk az olcsóbb, helyben előállított energia termelésének a lehetőségét. 

„Minden ország energiafüggetlenséget, nagyobb versenyképességet szeretne, miközben elfelejtik, hogy e célok elérésének az egyetlen módja az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások sokkal szélesebb körű alkalmazása” – fejtette ki. 

Kína és Európa ellentmondásos helyzete  

A kínai napelempanelek túlkínálatának ellentmondásosságáról is beszélt, amely a potenciális túlkínálat miatt aggodalmat kelt az európai piacon. 

„Ellentmondásos a helyzet: a kínaiak tönkretették az európai napelemgyártó ipart, de megmentették a világot azzal, hogy megmutatták, a napenergia sokkal olcsóbb lehet, mint bármi más” – vélte Piccard.  

Idekapcsolódik, hogy a hónap elején az Európai Bizottság két vizsgálatot is indított a kínai napelempanel-előállítók ellen, amelyek potenciálisan piactorzító támogatásokban részesülhettek. 

Amerika közben vámokat fontolgat a kínai napelemek ellen  

Eközben az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen múlt héten kijelentette, hogy nem zárja ki a lehetséges vámok bevezetését Kína zöldenergia-exportjaira. 

Piccard azonban azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az ázsiai ország napelempanelei potenciális előnyöket is hordoznak akár Európa, akár az USA számára. Hiszen például az olcsó modulokat fel lehetne használni sokkal jobb árú elektromos energia létrehozására a régióban, amellyel aztán helyben lehetne mondjuk hidrogén előállítani, eltárolva így az energiát. 

„Azt gondolom, ahelyett, hogy akadálynak tekintenénk az olcsó ázsiai napelemipart, inkább ki kellene használnunk a helyzetet, hogy lássuk, milyen kedvező eredmények születhetnek.” 

Piccard hozzátette, hogy amikor több mint húsz évvel ezelőtt elindította a Solar Impulse projektet, a napenergia negyvenszer drágább volt, mint ma. Azóta a Solar Impulse 2 lett az első napenergiával működő elektromos repülőgép, amely 2016-ban körberepülte a földet. 

Elnézést, talán nem politikailag korrekt, de köszönetet mondok Kínának a napenergia árának csökkenéséért, ami csodálatos lökést adott a megújuló energiáknak anélkül nem lennénk ott, ahol ma” – jelentette ki.

(Forrás: CNBC)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn