GDP-csökkenés Szaúd-Arábiában: az olaj utáni korszak kihívásai 

Szerző: | 2024. május. 3. | Geopolitika, Világgazdaság

A pandémia óta nem volt ekkora gondban Szaúd-Arábia. A még mindig szinte csak az olajból profitáló gazdaság továbbra is visszaesést tapasztal. És bár a Neom projekt terveit is elhalasztják, a szaúdiak mindenkit nyugalomra intenek. 

Szaúd-Arábia gazdasága a harmadik egymást követő negyedévben zsugorodott, miután a királyság úgy döntött, hogy csökkenti a kőolajkitermelést, miközben a nem olajeredetű növekedés a koronavírus-járvány óta a leglassabb ütemre mérséklődött – írja a Bloomberg

Az első negyedévben az olajiparon kívüli növekedés (a kormány számára ezen szegmens prioritás, mivel az ország megnyitására és átalakítására törekszik) a királyság statisztikai hivatalának szerdán közzétett előzetes adatai szerint éves szinten 2,8, az előző negyedévben 4,2 százalék volt. 

A GDP a várakozásoknak megfelelően 1,8 százalékkal csökkent, ami javulás a 2023 utolsó negyedévi 4,3 százalékos zsugorodáshoz képest. Szaúd-Arábia mint a világ legnagyobb olajexportőre az előző év közepe táján napi 9 millió hordóra csökkentette a nyersolajkibocsátást, hogy ezzel az árakat támogassa. 

 

Bár e döntés azt eredményezte, hogy az 1,1 ezer milliárd dolláros gazdaság tavaly az elmúlt két évtized egyik legmeredekebb visszaesését élte meg, a kormány hangsúlyozta, hogy azon olajiparon kívüli ágazatokra és vállalkozásokra összpontosít, amelyek a szaúdiak túlnyomó többségét foglalkoztatják. 

Mohammed bin Szalmán trónörökös Vision 2030 programjának részeként több százmilliárd dollárt fektet be a turizmustól kezdve a sporton át a félvezetőkig szinte mindenbe. A Standard Chartered Plc. szerint a növekvő adósságszint mégis ahhoz vezethetett, hogy a szaúdiak fogyasztása megtorpant az első negyedévben. 

„Inkább a fogyasztás, mint a beruházások járulhattak hozzá a nem olajipari növekedés lassulásához” – mondta Carla Slim, a bank dubaji közgazdásza. Szerinte a háztartások magasabb adóssága szoríthatta le a rendelkezésre álló jövedelmet. 

Az IMF nemrég 2,7-ről 2,6 százalékra rontotta Szaúd-Arábia idei GDP-növekedési előrejelzését, miután a királyság az OPEC+-olajkartell többi tagjával együtt kiterjesztette az szénhidrogén-kínálat korlátozását. A washingtoni székhelyű hitelező 5,5-ről 6 százalékra emelte Szaúd-Arábia 2025-re vonatkozó kilátásait, ami a nagy gazdaságok közül India után a második helyen áll. 

A Brent nyersolaj idén ugyan több mint 10 százalékkal emelkedett, de a hordónkénti 85 dollár feletti árfolyam alacsonyabb, mint amennyire Szaúd-Arábiának szüksége van a költségvetése egyensúlyához, ami miatt a kormány több nemzetközi kötvényt bocsátott ki. A Bloomberg Economics szerint a királyság nullszaldós olajárát a jelenlegi termelési szintek mellett és a szuverén vagyonalap hazai kiadásait is figyelembe véve körülbelül 108 dollárra teszik. 

Szaúd-Arábia 2026-ig minden évben költségvetési hiányt jósol, mivel növeli a megaprojektekre fordított kiadásait, hogy a nem olajgazdaság nagyobb mértékben járuljon hozzá a GDP-hez. Néhány tervet azonban, köztük az új Neom projekthez kapcsolódó terveket most visszavágnak vagy elhalasztanak. 

Feiszál Al-Ibrahim gazdasági és tervezési miniszter a héten mégis azt mondta, hogy az ország általános átalakítási tervei a tervek szerint haladnak. 

„A negyedéves, nem olajipari GDP-növekedés ugyan a vártnál gyengébb volt, de a végleges adatok közzétételekor lehet némi korrekció” – mondta Monica Malik, az Abu Dhabi Commercial Bank PJSC vezető közgazdásza. „A mögöttes hajtóerők továbbra is erősek.” 

Borítókép: shuttertock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn