Nagy Márton: Magyarország összeköti Kínát és a Nyugatot 

Szerző: | 2024. május. 3. | Geopolitika, Hazai

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztetett a Hszinhua Hírügynökség vezetőivel, köztük az elnökkel, Fu Huával. A Hszinhua Kína legnagyobb sajtóorgánuma, amely nemzetközi szinten is meghatározó szereplővé nőtte ki magát, napjainkban világszerte több mint 10 ezer főt foglalkoztat, több mint 180 irodát működtet, amelyek közül egy Budapesten található.  

A megbeszélésen a felek áttekintették a magyar–kínai gazdasági, kulturális, telekommunikációs együttműködés területeit és a kapcsolatok erősítésének előrehaladását. Nagy Márton az egyeztetést követően részt vett és beszédet mondott a Kína–Magyarország Övezet és Út Pragmatikus Együttműködés tematikus fórumon. Ebben hangsúlyozta, Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik.  

Kínával hazánk kapcsolata kiváló, és folyamatosan erősödik, a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatuk 75. évfordulóját. 

A miniszter kiemelte, a globális gazdaság súlya egyre inkább Ázsiába helyeződik át, Magyarországon pedig az ázsiai országok közvetlen befektetéseinek az aránya 2014-hez képest 19-ről 34 százalékra emelkedett, és ezzel párhuzamosan Kína ötszörösére emelte a közvetlen beruházásainak az arányát. Az ázsiai nagyhatalom hazánk egyik legfontosabb gazdasági kapcsolata: 9. legnagyobb kereskedelmi partnere és 10. legnagyobb tőkebefektetője.  

Magyarországon épít gyárat többek közt a csúcstechnológiát képviselő CATL és a BYD.  

Nagy Márton emlékeztetett, az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) mind kínai, mind magyar oldalról a legmagasabb szintű támogatást élvezi. Hazánknak öt olyan új kezdeményezése van, amit ennek keretében szeretne megvalósítani kínai társfinanszírozással. Ez az öt projekt – a „magyar BRI konnektivitási csomag” – a logisztika, az infrastruktúra- és az elektromos töltőhálózat-fejlesztés területén megvalósuló beruházásokat tartalmaz.  

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális beruházások mellett a két ország közötti kooperáció kiemelkedő területe a pénzügyi, a telekommunikációs és a digitalizációs együttműködés. Büszkék lehetünk arra, hogy a legnagyobb kínai bankok Magyarországot választották a térség központjául, ahonnan regionális jelenlétüket biztosítani tudják.  

Így most már a Bank of China, a China Construction Bank és a China Development Bank is megtalálható hazánkban, a kormány pedig együttműködik a kínai hatóságokkal, hogy az ICBC-t is Magyarországra hozzuk.  

Emellett arra törekszünk, hogy a Waberer’s és a Cosco Shipping, továbbá a 4iG és a Huawei között együttműködés jöjjön létre, ezzel is segítve a logisztikai és telekommunikációs kapcsolatok fejlődését.  

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy  

a kínai–magyar viszony elmélyítésének következő szintje a Hszi Csin-ping elnök látogatását követően az lehet, hogy Magyarország összeköti Kínát és a Nyugatot.  

A nemzetgazdasági miniszter ehhez kapcsolódóan bejelentette, hogy Magyarország 2024. július 3–5 között rendezi meg az „EU–Kína Turisztikai Párbeszédet Európában” konferenciát, amely a soros magyar uniós elnökség kiemelt rendezvénye lesz. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn