Törökország leállította kereskedelmét Izraellel 

Szerző: | 2024. május. 3. | Geopolitika, Háború, Szankciók, Világgazdaság

Erdoğan elnök pár héttel ezelőtt még csak részleges tilalmat rendelt el a zsidó állammal szemben, most azonban a teljes export-importot kivégezte.

Törökország teljes egészében megszüntette a kereskedelmi tevékenységét Izraellel, miután újra azzal vádolta a Netanjahu-kabinetet, hogy humanitárius katasztrófát okoz Gázában. A két ország egyébként sem rózsás viszonya a hét hónapja tartó háború miatt különösen megromlott, ám a kereskedelem zavartalanul folytatódott egészen április közepéig, amikor Ankara részleges exporttilalmat vezetett be Izraellel szemben. Az 54 kategória termékeinek (beleértve a vasat, a márványt, az acélt, a cementet, az alumíniumot, a téglát, a műtrágyát, az építőipari berendezéseket és a repülőgép-üzemanyagot is) egészen addig maradnak kereskedelmi tiltólistán – közölte akkor az illetékes török minisztérium –, ameddig a zsidó állam „nem engedi meg a humanitárius segélyek megszakítás nélküli és elegendő áramlását Gázába”

Az izraeli külügy már akkor ingerülten reagált, azzal vádolva Törökországot, hogy egyoldalúan megsértette a két ország között fennálló kereskedelmi megállapodásokat. Mint írták: Recep Tayyip Erdoğan török elnök „ismét feláldozza Törökország gazdasági érdekeit a Hamász támogatása miatt – erre pedig válaszolni fogunk”.  

Több sem kellett a török ellenzék hergeléséhez, azonnal követelni kezdte, hogy a kormány hozzon sokkal drasztikusabb lépéseket, és haladéktalanul fagyassza be valamennyi kereskedelmi kapcsolatát Izraellel. Erre egészen május elejéig kellett várni: Erdoğan, aki a nyugati szövetségesektől eltérően nem tekinti a Hamászt terrorista szervezetnek, ellenben Netanjahut csak a „Gázai Mészáros” néven emlegette, szabad utat adott a teljes kereskedelmi tilalomnak.  

 

Diktátorozás 

A török–izraeli szabadkereskedelmi megállapodás egészen 1997-ig nyúlik vissza. Azóta a két ország egyenlege meredeken ívelt felfelé, 2022-ben már a 9,5 milliárd dollárt is elérte – igaz, tavaly már csak 7,1 milliárdot tett ki. A tilalom mindkét országot érzékenyen érinti, bár a kereskedelem mintegy háromnegyedét a török export adja.  

A drasztikus lépést a török elnök nem akarta, de nem is nagyon tudta volna elkerülni. Erdoğanra nagy belpolitikai nyomás nehezedik az Izrael elleni intézkedések fokozása érdekében – helyzetét pedig cseppet sem könnyíti meg pártjának a helyhatósági választásokon produkált kínos márciusi veresége.  

Az izraeli kormány a szokásos vehemenciával válaszolt a török rendeletre. Israel Katz külügyminiszter azonnal utasítást adott, hogy a lehető leghamarabb találjanak alternatívát a török kereskedelem pótlására, míg az X-en lesújtó véleménnyel illette Erdoğant: „Így viselkedik egy diktátor, figyelmen kívül hagyva a török ​​nép és üzletemberek érdekeit, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat” – írta.  

***  

Fotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn