Az ukrán védelmi tárca ígéri, hogy nem fog lopni

Szerző: | 2024. május. 11. | Háború, Kiemelt

Miután az ukrán védelmi minisztériumban annyira elburjánzott a korrupció, hogy az nyolc hónapja a tárcavezető és gyakorlatilag valamennyi helyettese állásába került, a minisztérium új vezetése szigorú szabályokat ígért a NATO-nak a lopások és félreszámlázások elkerülése érdekében.

Az ukrán védelmi minisztérium átdolgozta és új alapokra helyezte beszerzési rendszerét, és megerősítette a NATO-val a korrupcióellenes együttműködését – számolt be a Bloomberg Jurij Dzsigirre, a tárca pénzügyekért felelős miniszterhelyettesére hivatkozva. A napvilágot látott információk alapján az orosz invázió nemhogy csökkentette volna, de ugrásszerűen növelte az Ukrajnában tomboló, híresen rendszerszintű korrupciót. A költségvetési összegek irányának teljes megváltoztatása, az ellenőrizetlenül áramló külföldi fegyversegélyek, a homályos hátterű beszállítók tálcán kínálták a lehetőséget a zavarosban halászó politikusok és a hadsereg illetékesei számára, hogy saját zsebre dolgozzanak.

Zelenszkijen egyre nőtt a nyomás a háború kezdete óta mind az IMF, mind a Világbank, mind az EU és a NATO részéről, hogy számolja fel az országát behálózó korrupciós hálózatot, az elnök pedig látszólag engedelmeskedik is az ukáznak: nyolc hónappal ezelőtt például gyakorlatilag lefejezte a védelmi minisztériumot, kirúgva a háború addig ikonikus arcának számító Olekszij Reznyikov minisztert és hat helyettesét, de lapátra tette az összes toborzóközpont parancsnokát is, amikor a sajtó végre megszellőztette, hogyan lehet megvásárolni a „szabadságot”, és elkerülni a besorozást a vezetők lefizetésével. Az új tárcavezető, Rusztem Umerov éppen a korrupció felszámolását tűzte ki egyik alapvető feladatául, ám úgy tűnik, az eddigi tevékenysége nem nyugtatta meg túlzottan a Nyugatot, bármennyire is hangoztatja Ursula von der Leyen, hogy Ukrajna mérföldes lépésekkel halad a csalásellenes reformok útján.


Ígéretek és a padlás

Jurij Dzsigir miniszterhelyettes szerint az új, ellenőrzött közbeszerzési rendszer segít a korrupciós kockázatok kiiktatásában. A tárca kétlépcsős struktúrát dolgozott ki a tisztább átláthatóság és a csalások elkerülése érdekében: a védelmi tárca határozza meg a beszerzési politikát, ugyanakkor a folyamatot magát két külső cég felügyeli, köztük a KPMG globális számviteli gigász.

Talán ennél is lényegesebb a másik testület, egy olyan könyvvizsgáló bizottság, amelyet alapvetően a NATO-tagállamok delegáltjai alkotnak, kiegészülve néhány ukrán vezetővel – köztük Dzsigirrel. Ez a jelek szerint nemcsak ellenőrzési tevékenységet végez, de bizonyos fokig a minisztérium irányításába is beleszól javaslatok megfogalmazásával, amelyeket nyilván figyelembe kell vennie a tárcavezetőnek és Zelenszkijnek.

Ukrajna 2023-ban 180 ország közül a 104. helyet foglalta el a Transparency International korrupciós indexében, amely kétségtelen elmozdulást jelent az egy évvel korábbi 116. pozícióból, ám messze nem tükrözi az ukrán elnök drasztikus korrupcióellenességgel kapcsolatos fogadkozásait és ígéreteit.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn