Magad uram, ha Muskod nincsen

Szerző: | 2024. május. 11. | Háború, Kiemelt, Technológia

Kína fenyegető árnyékában Tajvannak egyre fontosabb, hogy a vezetékes internetet bármikor pótolni tudja alternatív megoldással. Ez Elon Musk Starlink-rendszere lenne, ám a milliárdos okkal nem hajlandó üzletet kötni. Marad tehát a saját fejlesztés.

Óriási fejlesztésbe kezdett Tajvan, hogy kiépítse saját – a SpaceX Starlink-rendszerére hasonlító – műholdhálózatát, hogy a sziget ne maradjon internet nélkül, amennyiben Kína megtámadná és a tenger fenekén futó kábelhálózat megrongálásával megfosztaná alapvető kommunikációs rendszerétől.

Jelenleg még kísérleti fejlesztési szakaszban jár a projekt, ám ha sikerül befejezni, az legalább akkora biztonsági fegyvertény lesz, mint a Starlink-rendszer működtetése Ukrajna felett. A milliárdos több ezer műholdból álló internetszolgáltatója gyakorlatilag a világ bármely pontjára képes jelet sugározni, olyan helyekre is, ahol a földrajzi (vagy háborús)viszonyok nem teszik lehetővé a földi kiépítést.

Tajvan természetesen először Elon Musk ajtaján kopogtatott, ám az ahogy kinyílt, be is zárult előtte. Az elutasításnak szimplán üzleti okai voltak – számol be a CNN –, a SpaceX ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a projekthez szükséges vegyesvállalatban többségi tulajdonos legyen. Az ilyen jellegű üzleti konstrukciót azonban tiltják a tajvani törvények, így a terv már az elején zsákutcába futott. Tajvan tehát elkezdte megvalósítani azt, ami az egyetlen lehetősége maradt a szorult helyzetben: egy saját műholdhálózat kiépítését.


Száll messze, száll magasra

Tajvan internetkapcsolatát a világgal jelenleg tizenöt, a tenger fenekén futó kábel biztosítja. Hogy a megoldás mennyire sebezhető, jól mutatja az a 2023-as malőr, amelyben a kábelek fölött elhaladó hajók két vezetéket is megrongáltak, így a Tajvanhoz tartozó szigetek egy része hetekig net nélkül maradt. Az incidens okozta kommunikációs leállás jól megvilágította, mi történne, ha a rendszer szándékos szabotázs következtében, minden elemére kiterjedően károsodna, elvágva ezzel Tajvant a külvilágtól.

Az űrprojekt egyelőre azonban gyerekcipőben jár. Jelenleg két kommunikációs műhold fejlesztése zajlik, amelyek közül az elsőt 2026-ban állíthatnak pályára. (Ez még tisztán állami beruházás lesz, a terv következő szakaszának négy műholdjának elindításába már a magánszektort is be akarja vonni a tajvani űrhivatal.) Kevésnek tűnik, és valóban az. Ahhoz, hogy zavartalan internet-hozzáférést biztosítsanak,

több száz műholdból áll rendszert kellene létrehozniuk, de még egy vészhelyzeti leállást is – az alapfunkciók biztosításával – minimum ötven műhold tudna megoldani.

Tisztában van ezzel a tajvani vezetés is, de igyekeznek a dolog jó oldalát nézni: bár tudják, hogy a teljes lefedettség biztosításától fényévekre vannak, kísérleti projektként felfogva a fejlesztést úgy vélik, a műholdas terv belépőkártya számukra az űriparba, nem beszélve a katonai alkalmazhatóság területén szerzett tapasztalatokról. Ennek érdekében mintegy 800 millió dollárt terveznek az elkövetkezendő tíz évre űrprogramprojektekre fordítani, kifejezetten azzal a céllal, hogy a magánvállalatokat (elsősorban a chipipar és a precíziós gépgyártás területéről) berántsák az űripari fejlesztésekbe.

***

Kapcsolódó:

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn